top of page

Angst loslaten, hoe doe je dat?


Angsten leren loslaten. Hoe doe je dat?

Angsten kunnen aardig in de weg staan van onze dromen en het leven dat we graag leiden. Dit is erg zonde aangezien het maar een gevoel/emotie is. Wij zijn namelijk niet de angst, de angst is een gevoel dat in ons wordt opgewekt. De angst probeert ons te waarschuwen, echter is er vaak geen gevaar in de buurt, toch voelt het vaak alsof heel ons leven op het spel staat. Maar waarom ervaren we deze emotie zo sterk en kunnen we angst loslaten?


Angst als waarschuwing

Angst probeert ons te waarschuwen dat er iets moet veranderen in ons leven of dat we onze trauma's moeten gaan helen. Vaak laat de angst ons weten dat onze (thuis)situatie of omgeving toxisch is/was. We worden namelijk bang als we onze omgeving niet vertrouwen en ons dus niet veilig voelen. Ook waarschuwt angst voor pijn die we denken te krijgen in de toekomst. We zijn bijvoorbeeld bang onze baan te verliezen en geven daarom honderd procent van onszelf en pleasen onze baas. Als onze baas boos wordt, speelt onze immense angst weer op om onze baan te verliezen. Doordat we continue deze gedachten geloven wordt onze angst alleen maar versterkt.


Als we hier te ver in doordrijven, zullen we uiteindelijk zoals Tara Brach dit noemt (in het boek Het leven liefhebben door acceptatie) in de 'trance van angst' komen. We raken dan zo erg in trance dat we onze verbondenheid met ons ware zelf verliezen en daarmee ook de verbondenheid met anderen en alles om ons heen. Voortdurend maken we dan keuzes die in lijn staan met deze angst. De angst wordt vooral versterkt door de afschuwelijke pijn van onze eenzaamheid.


Gedachten gekoppeld aan angst

Onder de gedachte dat we bang zijn onze baan te verliezen ligt veel meer. Achter alles ligt de angst voor pijn of zelfs de dood. We zijn bang dat als we onze baan verliezen we geen huis meer hebben, buiten bevriezen van de kou, of zelfs erger geen eten meer hebben. Hiernaast komt meestal nog een gevoel van schaamte bij kijken, het gevoel mislukt te zijn, onze familie teleur te stellen of het gewoonweg niet waard te zijn om te leven.



De meeste gedachten en denkpatronen ontstaan in onze jeugd. We waren afhankelijk van onze ouders en verzorgers, hierdoor hebben we onszelf vaak weggecijferd of in bepaalde richtingen geduwd. Als we dit deden dachten we: 'Als mijn ouders blij met mij zijn, dan zal ik niet op straat belanden of zal ik geen straf krijgen'. Ook nemen we vaak denkpatronen van onze ouders over. Als onze ouders bijvoorbeeld bang waren om op straat te komen of in geldnood te zitten, leren wij ook vanaf jongs af aan dat we hard moeten werken en een goede baan moeten hebben. We hebben onszelf aangeleerd dit overal in ons leven toe te passen. Het is daarom niet makkelijk deze patronen te veranderen, echter met genoeg inzet kunnen we uiteindelijk grote stappen maken.


Hoe maak ik mij vrij van de angst? Angst loslaten.

Je zult natuurlijk nooit volledig vrij raken van de angst, maar dat is ook niet nodig. Een gezond gevoel van angst is alleen maar fijn en houdt ons scherp, echter moet dit niet in ongezonde mate gebeuren. We maken ons uiteindelijk vrij door bewust te worden en angst met opmerkzaamheid waar te nemen. We beseffen dan dat ons lichaam gespannen is, gloeit, oncomfortabel is en we willen vluchten. Het is belangrijk dit waar te nemen zonder controle te willen uitoefenen en zonder de angst weg te willen hebben. We kunnen dan tegen onszelf zeggen 'ik ben oké met deze angst' of 'hallo' zeggen tegen de angst. Emoties willen namelijk gehoord worden, als deze worden onderdrukt zullen ze nog sterker terugkomen. Pas als we vrede vinden en luisteren naar de angst, zal dit gevoel uiteindelijk oplossen.


Ook is compassie voor onszelf hebben enorm belangrijk. Pas als we mild en welwillend staan tegenover dat wat wij waarnemen, lost ons verzet op en kunnen we helder ons gevoel waarnemen zonder er klakkeloos in mee te gaan.


In ons leven is verandering onvermijdelijk, is verlies onvermijdelijk. In het aanpassingsvermogen en het gemak waarmee we verandering ondergaan, liggen ons geluk en onze vrijheid - Gautama Boeddha

Verder is het belangrijk niks te willen controleren. We kunnen nog zo hard onze baas pleasen of ons best doen, toch betekent het niet dat we meer zekerheid hebben. Nog steeds kunnen we ontslagen worden, misschien vindt onze baas het wel irritant dat we geen eigen inbreng geven of ons als schoothond gedragen. We hebben een idee van juist' of 'onjuist', maar dit verschilt per persoon, iedereen heeft een eigen waarheid. Probeer de macht over je eigen leven te herpakken en jezelf weer te vertrouwen. Als we dit doen zal ons gevoel van eenzaamheid ook verdwijnen, aangezien we luisteren en openstaan voor onszelf. Zoek dus geen zekerheid van buitenaf, maar creëer deze in jezelf. Met liefde en voldoende zelfcompassie kunnen we vanuit volle potentie gaan leven en onze dromen najagen.





bottom of page