top of page
< Back

De 5 meest voorkomende soorten angststoornissen in Nederland

De 5 meest voorkomende soorten angststoornissen in Nederland

Een angststoornis is de meest voorkomende psychische stoornis in Nederland. Uit onderzoek van het Trimbos-instituut komt naar voren dat 28,6 procent van de Nederlanders ooit in zijn of haar leven een angststoornis krijgt. Deze cijfers zijn afkomstig van NEMESIS-3, een grootschalige studie naar het mentaal welzijn in Nederland.

Het Trimbos-instituut interviewde hiervoor 6000 Nederlanders verschillende keren tussen 2019 en 2022. Hieruit bleek dus dat ruim een kwart van de mensen in Nederland last heeft van angsten, maar dit uit zich voor iedereen anders. Een angststoornis kan ook verschillende oorzaken hebben. In het onderzoek wordt onderscheid gemaakt tussen vijf veelvoorkomende soorten angststoornissen.

1. Sociale angststoornis

Volgens de Trimbos-studie is sociale fobie de soort angststoornis die het vaakst voorkomt. Ruim tien procent van de Nederlanders heeft ooit in zijn of haar leven een sociale angststoornis. Dit komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Wanneer spreken we van een sociale fobie? Je bent dan erg angstig in sociale situaties. Het zweet breekt je uit wanneer je een presentatie moet geven of wanneer een collega je een vraag stelt in een vergadering. Een sociale angst kan zo heftig zijn dat je deze situaties helemaal gaat vermijden.


2. Gegeneraliseerde angststoornis

Ook een gegeneraliseerde angststoornis kan grote invloed hebben op je dagelijks leven. Je bent dan voortdurend angstig of bezorgd over alledaagse zaken en hebt moeite om deze angsten onder controle te hebben. Andere kenmerken van een gegeneraliseerde angststoornis zijn een constant gevoel van onrust, snel vermoeid zijn, moeite met concentratie, prikkelbaar zijn en een verstoord slaapritme.


4. Specifieke fobie

Meer dan tien procent van de mensen heeft last van een specifieke fobie. Misschien krijg je de kriebels van spinnen, zoek je liever geen hoogtes op of breekt het zweet je uit als je een clown ziet. Of je hebt last van trypofobie, de angst voor kleine gaten. En durf jij je huis niet uit zonder je telefoon in je broekzak? Ook daar is een naam voor. Dat heet nomofobie.

5. Agorafobie

Agorafobie, ook wel pleinvrees genoemd, komt minder vaak voor, zo’n vier procent van de Nederlanders krijgt hier ooit in zijn leven mee te maken. Maar deze soort angststoornis heeft wel een enorme inpact op je dagelijks leven. Bij agorafobie heb je een sterke angst voor het gebruik maken van het openbaar vervoer, alleen buitenshuis zijn, je in een open ruimte bevinden of in een rij of menigte staan. Hierdoor durft iemand met agorafobie soms niet meer de deur uit te gaan of alleen samen met vrienden of familie.


Afkomstig van: https://www.quest.nl/mens/psychologie/a44426515/soorten-angststoornissen/, Auteur: Willeke van Doornbottom of page