top of page

Zelfliefde. Dat kan je leren!


Zelfliefde. Dat kan je leren!

Liefde? Wat betekent dit woord? Als je kijkt naar de oorlogen en de haat die zich in de wereld afspelen lijkt het alsof we dit woord soms even niet meer begrijpen. Natuurlijk is dit niet overal zo, maar vaak ontbreekt er wel liefde in het dagelijks leven. We kunnen zeggen 'ik hou van je', maar als we onszelf niet liefhebben, zal dit nooit bij een ander aankomen. We zijn tegenwoordig afgescheiden geraakt van ons eigen zelf, waardoor we moeilijk lief kunnen hebben en er voor onszelf en anderen kunnen zijn. Maar hoe leren we deze liefde terugvinden en heeft het zin als ik liefheb, maar de mensen om me heen kunnen dit niet?


De achtergrond van de mens

Als mens zijn we gemaakt om te spiegelen en signalen op te doen van gedragingen van anderen. Hierdoor konden we vroeger zien of de situatie waarin we zaten veilig was en hoorden we bij de groep als we gevoelens van anderen spiegelden. Ook werden er toen minder eisen op ons gelegd en hadden we vaak 1 doel: als mannen eten verzamelen en als vrouw voor de kinderen zorgen.


Struggles huidige maatschappij

Tegenwoordig is dit lastig, er wordt zoveel van ons verwacht dat het als snel voelt alsof we geen liefde verdienen. Hierdoor worden we vaak wat chagrijniger en zullen dit ook op anderen af reageren. Meestal wordt dit door anderen weer persoonlijk genomen en krijgen we het idee er niet te mogen zijn. We komen dan met de maatschappij in een negatieve spiraal. Het is daarom belangrijk om in te zien, dat wat anderen doen iets over hun zegt en niet over ons. We zijn het altijd waard om geliefd te zijn. In een maatschappij zoals deze, worden we opgevoed met de gedachte dat we moeten presteren of gehoorzamen om iets waard te zijn. Dit levert veel negatieve impact op ons (volwassen) leven. We krijgen het gevoel nooit geluk te mogen zijn, aangezien dat verdiend moet worden.


Pas als we onszelf liefhebben voor onze negatieve als positieve kant, kunnen we gaan helen en oprechte liefde ervaren. Wanneer we namelijk delen van onszelf afwijzen, hebben we onszelf voorwaardelijk lief. Je kunt het een beetje vergelijken als een band met jou/een kind. Als je het kind afwijst, zal het kind steeds meer afstand van je nemen, kil worden en je niet meer vertrouwen. Pas als we voor hem/haar openstaan, zal het kind de liefde met ons kunnen delen die in hun schuilt. Zo werkt het precies met ons eigen innerlijke kind. Pas als we het vertrouwen winnen, zal ons innerlijke kind de liefde kunnen bieden waarnaar we zo verlangen.


Het vertrouwen terugwinnen gebeurt niet van de een op de andere dag. Het is belangrijk consistent te blijven en in te gaan zien dat we het waard zijn om onvoorwaardelijk van te houden. Dit kunnen we doen door bijvoorbeeld mantra's om te noemen: bijvoorbeeld 10 keer op een dag tegen jezelf zeggen: 'Ik ben altijd goed genoeg en ik hoef me nooit te bewijzen'. Aangezien dit gevoel van onwaardigheid uit het verleden komt is het wel belangrijk onze trauma's onder ogen te zien en deze te gaan helen. Pas als we leren inzien dat iedereen een eigen waarheid heeft en wat ons is opgelegd dus geen feiten zijn. Kunnen we ons eigen leven gaan vormgeven zoals wij dat voor ons zien, zonder alle opgelegde waardes.


5 tips om zelfliefde te leren:

Dit zijn vijf tips om meer zelfliefde te ervaren en je minder aan te trekken van anderen:

Boekentip

Elementaire gewoontes van James Clear. Dit boek is enorm handig om oude/niet behulpzame gewoontes onder ogen te zien en deze te veranderen. Het boek biedt een bewezen methode die uitstekend werkt om eindelijk je 'slechte' gewoontes aan te passen en je doelen te bereiken. Zo kun je aan de slag met je goede gewoontes en jouw helingsproces beginnen!



Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page