top of page

Yoga Nidra, wat kan het voor jou betekenen?


vrouw ligt in het gras

Yoga Nidra, je hoort er steeds vaker over. Je hoeft in tegenstelling tot de meeste Yogastijlen geen fysieke inspanning te leveren. Je ligt namelijk gewoon lekker op je rug in de Savassana te luisteren naar een rustgevende stem die verteld waar je je aandacht op moet richten. Als je dit toepast kun je volledig ontspannen en even de alledaagse beslommeringen achter je laten. Denk je nu, maar hoe ga ik ooit mijn aandacht een uur lang kunnen vasthouden en niet kunnen denken aan mijn dagelijkse taken? Dit is gelukkig te leren! In dit artikel leggen we uit wat Yoga Nidra inhoudt, voor wie het geschikt is en wat het voor jou kan betekenen.


Wat houdt Yoga Nidra in?

Bij Yoga Nidra wordt er toegewerkt naar fysieke, mentale en emotionele ontspanning. Yoga betekent ‘verbinden’ en Nidra betekent ‘slaap’, letterlijk ook wel 'yogaslaap' genoemd. Het is een stadium tussen waken en slapen, waarin je niet echt meer wakker bent maar ook niet slaapt. Wanneer deze staat bereikt is vloeit de spanning vanuit zowel je geest als lichaam weg. Het is niet de bedoeling dat je in slaap valt, maar dat je je lichaam volledig laat ontspannen. Een uur Yoga Nidra kan wel voelen als vier uur slaap. Bij Yoga Nidra hoef je niet veel te doen, je ligt en luistert naar begeleiding online of van een docent.


Voor wie is Yoga Nidra geschikt?

Yoga Nidra is geschikt voor iedereen, ook als je je slecht kunt concentreren. Toen ik voor het eerst een meditatieles volgde kon ik mijn aandacht amper bij de les houden. Het confronteerde zo erg dat ik telkens moest lachen, ik wist gewoon niet hoe ik ermee om moest gaan, best gênant wel. Toch naarmate ik dit vaker deed wende ik er steeds meer aan, eerst hield ik aandacht voor maximaal een minuut, na een paar weken lukte het voor meer dan 15 minuten. Het is dus belangrijk niet op te geven en door te blijven zetten, focus is aan te leren.


Yoga Nidra is zowel voor beginners als gevorderden in de yoga, er worden alleen soms termen gebruikt die voor een beginnende yogi vaak nog onbekend zijn, zoals de namen van de chakra's en sommige Sanskriet namen. Als je dit opzoekt dan leer je ze gauw genoeg.


Wat kan Yoga Nidra voor jouw betekenen?

Ontspanning vinden in de huidige maatschappij is soms erg lastig. We plannen onze dagen vol, moeten werken, zorgen voor de kinderen en ook nog het huishouden doen. Probeer dit tussendoor maar eens los te laten, dit is erg lastig en voelt soms zelfs onmogelijk. Yoga Nidra kan hier een goede uitkomst in bieden. Ook overdag zul je bij stressvolle situaties eerder terug kunnen keren naar ontspanning. Je leert namelijk bij Yoga Nidra te focussen op jezelf en en externe prikkels te weren. Dit brengt vele voordelen met zich mee zoals minder stress, een beter concentratievermogen, meer energie en het versterkt uiteindelijk jouw immuunsysteem. Door minder stress krijg je minder snel last van een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.


Wanneer Yoga Nidra vaker of elke dag wordt toegepast kan het nog meer voordelen bieden. Wanneer we leren luisteren naar onze gevoelens en gaan luisteren naar ons lichaam zal uiteindelijk onze emotieregulatie beter worden. Aan het begin zullen onze gevoelens versterkt worden, omdat we er naar jaren weer naar gaan luisteren, maar uiteindelijk zullen we de bevrijding ervaren die luisteren naar je lichaam met zich mee brengt. Angsten, depressie en burn-out zal op de achtergrond verdwijnen aangezien we gaan leven vanuit onze echte kern. Zonder te luisteren naar onszelf kunnen we ook niet voelen wanneer we grenzen van onszelf overschrijden of weten wat onze echte zelf wil in het leven. Yoga Nidra is dus een goede stap richting jezelf meer liefhebben en een gelukkiger leven te lijden waar jij achter staat.

Conclusie

Yoga Nidra is voor een ieder geschikt, als je maar genoeg wilskracht hebt om focus aan te leren. Uiteindelijk is dit het zeker waard aangezien Yoga Nidra velen voordelen met zich meebrengt, zoals minder stress, betere emotieregulatie en een gelukkiger leven. Mijn tip is probeer het gewoon uit en zie zelf of het jouw een schatkist vol goud kan bieden of dat je de kist liever dicht laat.

Comments


bottom of page