top of page

'Wie ben ik nu echt?' Is er een antwoord op deze vraag?


'Wie ben ik nu echt?' Is er een antwoord op deze vraag?

“Wil je het ongrijpbare grijpen, dan put je jezelf uit zonder ook maar iets te bereiken."

Zodra je dit grijpen ontspant, ontstaat er ruimte –

Open, uitnodigend, gerieflijk.


Maak er gebruik van. Het is je allemaal gegeven.

Zoek niet langer…

Er valt niets te doen,

Niets te forceren,

Niets te willen,

alles gebeurt vanzelf.”


- Lama Gendun Rinpoche


We zoeken gedurende ons leven allemaal antwoorden op de vraag: Wie ben ik nu echt? Maar zal je daar volledig antwoord op kunnen krijgen? Wat als dat niet hoeft? Is het mogelijk om te leven zonder het echt te weten? Hoe kom je erachter wie je daadwerkelijk bent en is dit überhaupt mogelijk om te weten? Dat lees je in deze blog!


Een aantal jaar geleden zou ik zeggen: “Ik ben personal trainer en ik heb een sportopleiding gedaan, ik doe aan bodybuilding en bereid me voor op een wedstrijd die 6 maanden later zal plaatsvinden en ow ja ik ben blond". Nou, als je al deze informatie hebt dan moet je wel weten wie ik ben toch? In de huidige maatschappij, worden wij geprezen voor onze prestaties en niet voor wie we daadwerkelijk zijn. Mensen zoals Elon Musk, Bill Gates en Steve Jobs worden alleen maar geprezen voor wat ze geleverd hebben, verder zijn mensen niet geïnteresseerd in hen als persoon. Maar wie zijn zij en wij nu echt als persoon?


Laten we voor het gemak alvast wat dingen uitsluiten:


Wat je niet bent

Je bent niet je prestaties, wat je doet voor werk of je sportprestaties.

Zoals ik aan het begin van deze blog al beschreef leven we nu eenmaal in een maatschappij waarbij het niet draait om jou als persoon maar de prestaties die je levert. Want ja, zonder deze prestaties valt onze maatschappij en kunnen we het geldsysteem niet ophouden. Vroeger deden we aan ruilhandel, toen was het belangrijk dat je iets kon leveren in je dorp wat men nodig had, verder had je niet veel concurrentie en dus geen hoge druk. Tegenwoordig is er vanuit heel de wereld concurrentie en lijkt de lat steeds hoger te worden gelegd, prestatiedruk? Je wordt beloond met extra geld, waardering en vooral eer als je beter werkt dan Pietje. Toch ben jij niet wat jij presteert, ook niet als de maatschappij jou dat gevoel geeft van wel! Integendeel, JIJ BENT VEEL MEER DAN DAT. Waarom moeten we onszelf bewijzen om dan pas goed genoeg te zijn? In onze kern zijn we altijd goed genoeg.


Je bent ook niet wat je denkt, voelt of doet...

Wat jij denkt, voelt of doet, zijn allemaal gevolgen van alle informatie die jij gedurende jouw hele leven tot je genomen hebt. We kennen allemaal wel dat moment dat iemand tijdens het boodschappen doen voor piept. Misschien voel je al de frustratie en irritatie opborrelen, want je voelt je net als vroeger weer over je heen gelopen. Dit gebeurt vaak volledig onbewust. Door trauma's of vervelende ervaringen van vroeger koppel je deze weer aan deze nieuwe situatie. Ons brein is bang voor pijn, de pijn voor afwijzing, de pijn om gepest te worden. Daardoor zal er vaak ook getwijfeld worden over zal ik er iets van zeggen of niet? Want als je er niet iets van zegt krijg je geen confrontatie, maar heb je wel je geïrriteerde zelf. Als je er wel wat van zegt kan de ander boos worden, omdat degene vind dat hij beter is dan jou en zul je je door de ander afgewezen voelen. Wij zijn uiteindelijk deze gedachten, gevoelens en gedragingen niet, maar deze komen op om ons te beschermen.


Je bent niet jouw lichaam.

Jouw lichaam is slechts jouw vervoermiddel gedurende de tijd die jij spendeert op deze aarde. Zie het als je auto, die brengt je van A naar B en als je hem niet regelmatig laat APK keuren of een beurt geeft zal die uiteindelijk ophouden met functioneren. Jouw lichaam werkt hetzelfde: deze heeft voeding, voldoende beweging en een luisterend oor nodig, zodat er optimaal gebruik van gemaakt kan worden. Maar wat jouw lichaam je vertelt zegt niks over jou als individu, het zegt wel iets over hoe jouw innerlijke wereld eruit ziet. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je veel stress ervaart door je werk, waardoor je lichaam aangeeft dat het moe is of pijn in de gewrichten ervaart. In dat opzicht is jouw lichaam het perfecte alarm.


En wat je zeker niet bent, is wat anderen over jouw denken.

Ik loop er dagelijks tegenaan: “Wat zullen ze wel niet van mij vinden of denken?” Toch kunnen we hier bewuster mee omgaan en proberen in te zien dat dit maar gedachten zijn. Deze gedachten proberen ons te waarschuwen voor gevaar. Vroeger (aantal honderd jaar geleden) leefden we in stammen, het was belangrijk wat anderen van ons vonden anders konden we de stam uitgegooid worden. Daarom zijn onze gedachten ingesteld op wat anderen vinden en nemen we dit vaak te serieus. Tegenwoordig leven we niet meer in stammen en als je in de stad woont, kent bijna niemand je. Hierdoor is dit mechanisme niet meer nodig. Helaas kan onze brein niet net als een IPhone updaten, dan hadden we hier geen last meer van. Om het toch fijner voor onszelf te maken is het belangrijk om onze gedachten, maar als gedachten te zien en niet al te serieus te nemen. Dit kan bijvoorbeeld door ze te visualiseren als wolkjes en ze voorbij te laten gaan of de stem in je hoofd een naam te geven zoals ow daar heb je Berta weer hoor.


Nu hoor ik je denken: ja, maar wie ben ik dan wel?

Jij bent degene die ziet wat die gedachten, gevoelens en gedragingen zijn. Die ziet hoe het komt dat zijn of haar lichaam pijn doet of wat overgewicht heeft. En dat ziet hoe toxisch de beweegredenen van de maatschappij zijn. Jij bent het bewustzijn zelf.


De meeste van ons (waaronder ik vroeger ook) denken dat het antwoord ligt in onze identiteit, in de situaties die ons hebben gevormd tot wie we nu zijn, en dat we denken dat we het gemiddelde zijn van de vijf personen waar we het meeste mee omgaan. En volkomen logisch dat we het daar zoeken, want dat geeft zekerheid en stabiliteit ‘denken we’. Maar maakt het ook lastiger, want het is niet de waarheid, we moeten ons niet laten bepalen door anderen/autoriteiten. De enige antwoorden zitten verborgen in onszelf en deze antwoorden veranderen ook continu.


Daarom mijn vraag aan jou: Wat als je het antwoord op de vraag ‘wie ben ik’ nooit zal vinden? Is dat dan zo erg?


Ikzelf heb de ‘wie ben ik’ vraag grotendeels kunnen loslaten. Vele malen heb ik mezelf een label opgeplakt: aseksueel, autistisch en ADHD. Ik deed dit grotendeels om ergens bij te horen uit angst. Doordat ik bewuster geworden ben door onder andere boeken te lezen en zo mezelf meer lief te hebben, heb ik deze labels los kunnen laten en meer ruimte gemaakt voor de echte ik. Daardoor leer ik elke dag meer en meer over mezelf en alles wat op deze planeet leeft. Het geeft innerlijke rust en brengt wijsheid met zich mee. Je hoeft niet te weten wie je bent, het gaat erom dat je het voelt! Let it go.


3 tips om dichter tot jezelf te komen

Chakra meditatie kan erg behulpzaam zijn om te leren voelen in je lichaam en dus dichter tot jezelf te komen. Happy with Yoga bied een geweldige cursus aan welke jouw alles leert over de chakra's en hoe je deze kunt laten stromen: Yoga Nidra, een Reis door de Chakra's. Hier leer je diep te ontspannen en te werken aan diepgewortelde overtuigingen en programmeringen. Zet de eerste stap en kom dichter tot jouw ware zelf!


bottom of page