top of page

Wat zijn beperkende gedachten en hoe leer je ze herkennen?We willen allemaal gezond zijn, lekker in ons vel zitten en gelukkig zijn. Helaas gaat dat niet zo makkelijk, maar waarom eigenlijk? Waarom lukt het ons niet om ons optimale leven te lijden? Beperkende gedachten en verplichtingen weerhouden ons van het leven dat we zo graag willen leiden. Als we onszelf en ons leven de moeite waard vinden, zullen we voor onszelf zorgen. Maar wat zijn beperkende gedachten en hoe leer je ze herkennen?


Wat zijn beperkende gedachten?

Beperkende gedachten zijn gedachten die jou weerhouden om datgene te doen wat jouw ziel en jouw kern wilt. Deze overtuigingen (stemmen in je hoofd) zeggen bijvoorbeeld dat je beter niet aan een nieuwe hobby kan beginnen, want straks dan faal je of sta je voor schut. Dit is vooral een verkeerde mindset, een mindset gebaseerd op angst. Hierdoor geloof je de stemmen in je hoofd die niet waar zijn, het is maar hoe je ernaar kijkt. Je kan iets zien als falen, maar je kan er ook naar kijken als leermoment om te groeien. Het is dus belangrijk om deze stemmen niet al te serieus te nemen en je hart te volgen.


Hoe leren we deze beperkende gedachten herkennen?

We leven in een tijd die snel verandert, grotendeels door technologie. Je zou denken dat dit ons leven makkelijk zou maken, maar het voelt alsof we meer burn-outs hebben dan ooit tevoren. Door al deze nieuwe ontwikkelingen wordt er veel meer gevraagd van de mensheid, we lijken superhumans te moeten zijn. Een fulltime baan van 40 uur per week, waarbij we vaak nog eens overwerken, zorgen voor de kinderen, moeten koken, schoonmaken etc. Als we thuis zijn, lijken we ons zo veel mogelijk te willen afleiden met elektronica zodat we niet hoeven te denken aan de dagelijkse sleur. Door deze rush is het heel lastig om naar ons gevoel te luisteren en in het moment te zijn. Het lijkt alsof ons gevoel er niet meer mag zijn, het moet altijd maar goed gaan. We zitten constant in een rat race, een spiraal die niet te doorbreken lijkt. Maar als je het echt wilt is verandering zeker mogelijk!


5 tips

Hier vijf tips om beperkende gedachten te herkennen en accepteren. Mindfulness kan hier enorm bij helpen. Hier leer je omgaan met negatieve gedachten en stressvolle situaties. Wil jij ook leren hoe je dit kunt toepassen in het dagelijks leven? Dan kan de cursus Mindfulness voor het Dagelijks Leven van Happy with Yoga goed van pas komen.Samenvatting

Beperkende gedachten weerhouden je om te leven vanuit jouw ware zelf. Ze vertegenwoordigen de angsten die diep in jou geworteld zitten. Deze gedachten en overtuigingen ontstaan door je ouders, grootouders, juf of meester, vrienden op school en de maatschappij. Je hebt geleerd om een label te plakken op wat ‘goed’ en ‘fout’ is. Wanneer jouw lichaam voelde dat deze in gevaar was door pesten of geschreeuw van ouders, zitten deze overtuigingen nog dieper ingeprent. Jouw lichaam koppelt er namelijk gevaar en pijn aan. Als je merkt dat je angst voelt om bijvoorbeeld je mening te geven, je grenzen aan te geven of datgene te doen wat jij graag wilt. Is het raadzaam om na te gaan wat de beperkende gedachte is, hoe je je voelt en wanneer en hoe die gedachte is ontstaan. Door oefeningen zoals de gedachte en naam geven of redeneren (is het echt waar?) kunnen we onze overtuigingen voorgoed achter ons laten!bottom of page