top of page

Wat houdt zelfvertrouwen in? En hoe vergroot je dit?


Wat houdt zelfvertrouwen in? En hoe vergroot je dit?

Zelfvertrouwen hebben, de huidige technologieën maken het niet makkelijk. We kunnen ons tegenwoordig vergelijken met miljoenen mensen door social media, dating apps, Netflix etc. Hierdoor zien we allerlei uitersten, mensen die aantrekkelijk gevonden worden – mensen die worden verafschuwd, hoe goed het leven op Instagram lijkt versus de realiteit van het nieuws waarin sommige mensen op gruwelijke wijze vermoord worden. Onze hersenen zijn niet gemaakt om ons op zo'n grote schaal te kunnen vergelijken en dingen mee te krijgen.


Een realistische blik

Vroeger leefden we in dorpen, waarin het enige wat we meekregen de nabije omgeving was, tegenwoordig lijken we alles te weten en mee te krijgen. Aangezien ons brein zich vooral richt op wat beter kan, lijken we onszelf nooit goed genoeg te vinden. Dit komt vooral door onze opvoeding waarin we ons moeten bewijzen om een compliment of liefde te verdienen. We moeten dan aan bepaalde standaarden voldoen of onszelf in een hokje stoppen. Hierdoor blijft er op een gegeven moment alleen een (deels) afgescheiden 'zelf' over, welke leeft naar wat anderen van ons verwachten. We kunnen onszelf dan niet ontplooien tot een gezond individu met eigen identiteit.


Het is meer de vraag hoe kan je zelfvertrouwen hebben als je niet weet wie je zelf bent? Eigenlijk betekent zelfvertrouwen dat je achter jouw eigen waardes en persoon staat. Maar wat als je deze persoon nooit hebt kunnen ontwikkelen en opgelegde waardes moet volgen waar je niet achter staat?


Vergelijken heeft geen zin

Laten we eerlijk zijn, als we ons met mensen zoals Miley Cyrus, Adriana Lima en Christiano Ronaldo vergelijken, dan zullen we nooit goed genoeg lijken. Ze hebben hun uiterlijk mee, hebben een groot talent en miljoenen fans. Maar dit betekent niet dat zijzelf automatisch gelukkig zijn, er zijn namelijk veel meer factoren die bepalen of je gelukkig bent of niet. Een groot huis hebben, er mooi uitzien en rijk zijn maakt je niet per se gelukkig. Geluk zit meer in factoren zoals liefde (vooral zelfliefde), oprechte vriendschappen, dankbaarheid en je ware zelf volgen zowel op persoonlijk als werk gebied.


Het is dus belangrijk om te zien dat we goed genoeg zijn zoals we zijn, natuurlijk betekent dit niet dat we niet onze dromen moeten najagen. Maar het betekent wel dat we al het recht hebben om nu al trots op onszelf te zijn en onszelf zelfverzekerd te mogen voelen, ook al hebben we geen miljoenen fans. Natuurlijk is dit makkelijker gezegd dan gedaan, maar we kunnen wel een eerste stap zetten door naar onszelf te gaan luisteren. Het kan eng zijn om dit pad te kiezen, aangezien niet velen dit doen, echter is het zeker de moeite waard. Je zult uiteindelijk veel meer van jezelf gaan houden en jezelf het waard vinden om te mogen leven.


5 tips voor meer zelfvertrouwen:

Hieronder vijf tips om onszelf zelfverzekerder te voelen:

Cursustip

Wil je ook Zelfverzekerd in je schoenen leren staan maar vind jet het lastig om de eerste stap te zetten? Dan is de online cursus Blijvend Zelfvertrouwen zeker iets voor jou.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page