top of page

Wat houdt een angststoornis in en hoe ontstaat dit?


Vrouw huilt in badkamer met handen voor gezicht

Zelf heb ik jarenlang last gehad van een angststoornis. Ik vroeg mezelf continue af, wat is er mis met mij? Waarom moet mij dit overkomen? Waarom kan ik gewoon niet 'normaal' zijn net als de rest? Door hier in mee te gaan en deze verhalen te geloven bleef mijn angststoornis alleen maar erger worden.

In dit artikel ga ik je meer vertellen over wat een angststoornis inhoudt en hoe deze ontstaat, wat het ons daadwerkelijk moet vertellen, mijn eigen ervaring ermee en een aantal tips om zo goed/snel mogelijk de overmatige angst achter jouw te kunnen laten.


Wat houdt een angststoornis in?

Wat een angststoornis in houdt is dat je je eigenlijk continue bang voelt. Je bent dan ook bang in situaties die geen direct gevaar opleveren. Als dit overmatig gebeurt kan de kwaliteit van leven ernstig worden aangetast, zeker als dit in extreme mate gebeurt. Er bestaan verschillende soorten angststoornissen bijvoorbeeld sociale angst, gegeneraliseerde angst en dwangstoornissen. Zelf had ik last van sociale angst, ik was doodsbang voor wat anderen van me vonden en durfde op een gegeven moment zelfs niet meer naar buiten. Later in een andere blog ga ik hier specifieker op in.


Hoe ontstaat een angststoornis?

Een angststoornis ontstaat vaak geleidelijk door ons leven heen, je bouwt het eigenlijk op. Vroeger had ik namelijk ook al last van wat heftigere angsten, maar niet in zulke extreme mate als tijdens mijn angststoornis periode. Mijn angststoornis ontstond doordat ik als kind mijn gevoelens er niet mocht laten zijn en niet gehoord/geliefd werd door mijn ouders. Als ik moest huilen gingen ze lachen, als ik bang was wou mijn vader niks van mij weten en boosheid mocht er al helemaal niet zijn dan kreeg ik het hele gezin tegen mij.


Ieder kind heeft validatie nodig dat hij/zij goed genoeg en onvoorwaardelijk bij de familie hoort. Wanneer dit niet zo is gaan we eigenschappen van onszelf wegdrukken om maar in het perfecte familie plaatje te passen. Eigenlijk hoe sterker emotioneel onvolwassen de ouders zijn hoe grotere kans er is voor het kind om angststoornissen of andere kwalen op te bouwen.


Naarmate de jaren heb ik veel geleerd over angststoornissen. Door onoprechtheid van mijn ouders en de buitenwereld dacht ik dat ik gek was en alles aan mij lag. Maar eigenlijk werden de angststoornissen door mijn ouders veroorzaakt. Angststoornissen worden veroorzaakt door trauma's uit het verleden, welke we te eng vinden om te gaan helen. We blijven namelijk voortdurend onze gevoelens wegstoppen, (omdat dit ons geleerd is) waardoor de angst alleen nog maar groter wordt. Zonder het boek Het leven liefhebben door totale acceptatie van Tara Brach, zou ik nooit hebben ingezien hoe ik om kon gaan met mijn extreme angsten. In die tijd had ik namelijk niemand die echt wou luisteren naar mij, zelfs mijn psycholoog was alleen maar analytisch in plaats van oprecht aan het luisteren. Daarom was dit boek van Tara Brach een echte eye opener voor mij. Ik leerde hoe ik mij gehoord kon laten voelen door de belangrijkste persoon in mijn leven, Mezelf!


Wat wil een angststoornis ons vertellen?

Tijdens een angststoornis hebben we vaak continue beperkende gedachten in ons hoofd. We zijn bijvoorbeeld zo bang dat iemand ons niet mag of dat we uitgelachen worden. In ons hoofd zijn deze gedachten gekoppeld aan vroeger trauma. Omdat mijn ouders een sfeer afgaven van 'alleen als je alles doet wat wij leuk vinden' dan pas doe je ertoe, was ik zo bang om uit huis geplaatst te worden als ik dit niet deed. Als kinderen zijn we afhankelijk van onze ouders en verzorgers, daarom kan zulk emotioneel onvolwassen gedrag veel impact hebben op een kind. Onze hersenen kunnen echter niet beseffen dat als we volwassen zijn of in situaties met anderen zitten, het niet meer levensgevaarlijk is als iemand ons niet mag. Echter toch blijven we ons verzetten tegen de angst.


De gedachten dat er iets mis met ons is, we niet goed genoeg zijn en niet 'normaal', zorgen ervoor dat de trance van angst behouden blijft. Uiteindelijk zal een ieder barsten wanneer de angst te lang onderdrukt wordt. Eigenlijk is een angststoornis een roep van je lichaam om te gaan luisteren naar jouw gevoelens en niet meer weg te rennen. In de maatschappij zal dit moeilijk worden, omdat er een groot taboe hangt op kwetsbaarheid, toch is het de enige stap naar heling.


Tips om jouw angststoornis dragelijker te maken en jezelf te leren helen:


Samenvatting

Wanneer je angststoornissen ervaart, ben je continue bang voor situaties die niet direct gevaarlijk zijn. Een angststoornis ontstaat vaak door vroeger opgelopen trauma's, waarbij er gevoelens onderdrukt zijn, omdat ze er niet mochten zijn. We denken dan dat we in levensgevaar zijn en koppelen deze aan nieuwe vergelijkbare situaties. Het enige wat onze angst uiteindelijk wil is gehoord worden, pas als je naar de angst leert luisteren zal deze dragelijker worden en zal je kunnen helen.Comments


bottom of page