top of page

Waar staan de 7 hoofd-Chakra's voor en hoe helpen ze jou?

We horen er steeds vaker wat over, maar het blijft toch altijd vaag. Chakra's komen naar voren in yoga en soms tijdens meditaties. Maar wat zijn chakra's en bestaan ze wel echt?


Wat houden Chakra's in?

Chakra's zijn energiecentra in jouw lichaam, in totaal bestaan er 7 centrums. Dit woord komt uit het Sanskriet en betekent letterlijk 'wiel'. Om chakra's te begrijpen is het belangrijk ervan uit te gaan dat alles op de aarde uit energie bestaat. Ook wij stralen bepaalde energie uit (aura) en worden enorm beïnvloed door het energieveld om ons heen. Er bestaan zeven chakra's, deze hebben allemaal een eigen kleur, welke veel effect heeft op lichaam en geest. Wanneer naar alle chakra's geluisterd wordt en gedaan wordt wat jouw lichaam eigenlijk van je vraagt zul je een balans kunnen ervaren. Wanneer chakra's dichtzitten kan dit enorme invloed hebben op ons fysieke lichaam en emoties. Ze kunnen geblokkeerd raken door bijvoorbeeld trauma, stress, angst etc. Het is belangrijk om dan weer naar binnen te keren en te voelen wat jouw lichaam nodig heeft.


Of chakra's wel of niet bestaan is veel discussie over. Echter brengen chakra oefeningen vele voordelen met zich mee of het nu wel of niet bestaat. Je zult door chakra's makkelijker sensaties in je lichaam een plekje kunnen geven door de kennis over chakra's. Je hoeft dus niet in Chakra's te geloven om er voordelen uit te halen.


De Zeven hoofd-Chakra's

vos met de 7 chakras's

De eerste chakra bevindt zich onderaan en de zevende bovenaan, de route loopt dus van onder naar boven.


1. De eerste chakra is de Root chakra (ook wel wortel chakra genoemd). Kleur: Rood

De root chakra bevind zich onderaan de ruggengraat. Dit gaat over hoe goed je kunt aarden en hoe veilig en gesteund je je voelt. Ook gaat dit over de vitaliteit die je hebt en de basis van het fysieke leven.


In balans: Voelen ons geaard en verbonden met de plek waar we ons bevinden. Voelen ons veilig om rust te ervaren.


Affirmation: Ik ben veilig en gesteund. Ik ben goed zoals ik ben.


2. De tweede chakra is de Sacral chakra (ook wel heiligbeen chakra genoemd) Kleur: Oranje

De chakra bevind zich tussen onze schaambeen en de navel. Dit deel gaat over onze verbinding met anderen en de wereld. Ook gaat het over het loslaten van controle en vertrouwen hebben in jezelf.


In balans vinden we initmiteit, creativiteit, sexualiteit en verbinding met anderen terug. We ervaren plezier, warmte en blijdschap.


Affirmation: Ik ben goed zoals ik ben. Ik ben verbonden met anderen en het universum.


3. De derde chakra is de Solar Plexus chakra (ook wel zonnevlecht chakra genoemd) Kleur: Geel

Deze chakra bevind zich net boven de navel en draait om zelfvertrouwen en eigenwaarde. Het gaat erom dat je de band met jezelf leert herstellen en jezelf gaat waarderen.


In balans ben je zelfverzekerd en vind je je zelf waardig om er te mogen zijn. Ook voel je een sterk gevoel van motivatie in jouw leven.


Affirmation: Ik heb het recht om er te mogen zijn. Ik ben goed genoeg en straal zelfvertrouwen uit.


4. De vierde chakra is het Heart chakra. Kleur: Groen

Zoals de naam al zegt zit dit centrum bij het hart. Het hart staat voor onze liefde en compassie met onszelf en anderen. Ook zien we de natuur op een liefdevollere en meer zorgende manier.


In balans is er een vermogen om liefde te ontvangen en onvoorwaardelijk te geven. Ook geven liefde aan onszelf.


Affirmation: Ik heb lief en ben geliefd. Alles van mij mag er zijn ook mijn onvolkomenheden.


5. De vijfde chakra is de Throat chakra (ook wel genaamd de keel chakra) Kleur: Blauw

Bij de keel chakra gaat het om communicatie. Het gaat erom dat je jouw waarheid leert spreken en dit niet achterhoudt. Je uit jouw authentieke mening en staat hierachter.


In balans vinden we vertrouwen in wie we zijn en vinden we vrijheid om onze kernwaardes/waarheden uit te spreken. Ook kunnen we met compassie luisteren naar de waarheden/meningen van anderen.


Affirmation: Ik spreek mijn eigen waarheid. Ik luister en respecteer de mening van anderen.


6. De zesde chakra is de Third Eye chakra (ook wel derde oog genoemd) Kleur: Indigo

Dit centrum ligt tussen je wenkbrauwen en is de poort naar jouw innerlijke kennis/wijsheid. Het is hier belangrijk niet met je hoofd bezig te zijn, maar juist met je intuïtieve hart.


In balans hebben we toegang tot onze intuïtie en innerlijke wijsheid.


Affirmation: Ik sta in nauw contact met mijn intuïtie. Ik heb compassie voor mezelf.


7. De zevende chakra is de Crown chakra (ook wel kruin chakra genoemd) Kleur:

De kruinchakra staat voor de verbinding met alles om je heen en het goddelijke. Dit is de eenheid die ons beweegt, leidt en verbindt. Het is puur bewustzijn.


In balans voelen we dat we een zijn met alles om ons heen. We voelen ons verbonden met onszelf en alles wat bestaat buiten ons.


Affirmation: Ik ben verbonden met mezelf en het universum. Ik heb respect voor alles wat leeft.


Ben je enthousiast geworden van de chakra's en wil je er meer over leren? De cursus Yoga Nidra een Reis door de Chakra's van Happy With Yoga is dan een enorme aanrader. Hier leer je namelijk over de chakra's en hoe je deze kunt gebruiken voor een zo diep mogelijke ontspanning. Laat jouw lichaam weer in balans komen.


- Namasté -

Comments


bottom of page