top of page

Wat betekent het om uit je volle potentie te leven?


Wat betekent het om uit je volle potentie te leven?

Voor iedereen heeft vanuit je volle potentie leven weer een andere betekenis. In het algemeen staat het in lijn met wat jij belangrijk vindt, je waarden en door welke bril je naar de wereld kijkt. Om hier bewust van te worden zal je tijd en energie moeten investeren in je eigen persoonlijke en spirituele (mentale) ontwikkeling. Alleen zo zal je er achter komen wat jouw verlangens en waardes zijn en wie jij daadwerkelijk bent.


De 2 factoren die bijdragen aan het leven uit volle potentie:

Persoonlijke ontwikkeling

Persoonlijke ontwikkeling houdt in dat je je bezig houdt met: Wat zijn mijn karaktereigenschappen? Waar ben ik goed in? En hoe kan ik deze eigenschappen verder verbeteren? Dit gaat dus voornamelijk over: Wat kan ik als persoon? En waar wil ik naar toe?

Zoals je leest gaat dit over de vaardigheden die je hebt en hoe je ze verder kan ontwikkelen om bijvoorbeeld beter te worden in je werk. Dit is jezelf leren kennen op een wat meer oppervlakkig niveau.


Spirituele (mentale) ontwikkeling

Daarom is het ook goed om naast deze oppervlakkige vragen ook dieper door te vragen naar onze kern, spiritueel ontwikkelen noemen we dat. Hierbij leer je hoe je bewuster wordt van de persoon die je daadwerkelijk bent. Door de jaren heen zijn we door onze ouders en de maatschappij op een bepaalde manier geprogrammeerd. Vaak zijn we hier niet eens bewust van, maar laat ons lichaam ons door bijvoorbeeld kwalen of een burn-out weten dat we niet zo verder kunnen. We voelen na tientallen jaren nog steeds de druk om onze ouders te bewijzen hoe succesvol we wel niet zijn in ons werk of willen aan de wereld laten zien dat we knap genoeg zijn. Ons lichaam gaat zich hier op een gegeven moment tegen verzetten, we werken over en stressen ons kapot. Uiteindelijk verliezen we onze spark en kunnen niet meer oprecht genieten. Het is dus heel erg belangrijk om te luisteren naar dieperliggende gevoelens en gedachten en deze niet weg te stoppen... Hierdoor zal je meer vanuit je eigen intuïtie kunnen leven en meer geluk ervaren. Om beter te gaan luisteren naar ons lichaam kunnen we bijvoorbeeld mindfulness doen. Hierbij leer je Omgaan met Negatieve gedachten en Stressvolle situaties.


Begin eerst bij de kern, je hart:

Tot een paar jaar geleden sportte ik 5 tot 6 keer per week. Ik begon hiermee, omdat ik mezelf te dik vond. Ik kreeg zelfs opmerkingen uit mijn omgeving dat ik een buikje had en dat dat niet mooi was. Uiteindelijk ben ik hierin zo erg doorgeslagen dat ik dacht, waarom ga ik geen bodybuilding wedstrijd doen? Ik was continu bezig met mijn lichaam, elke spiegel die ik zag gebruikte ik als poseer plek. Naarmate de wedstrijd steeds dichterbij kwam mocht ik steeds minder eten, ik kreeg hierdoor vaak ruzie en stootte iedereen van me af. Want ja, ik moest tenslotte wel de beste zijn en eerste worden, anders dan bleek mijn lichaam niet goed genoeg. Het punt is dat ik dacht dat bodybuilding me gelukkig maakte, maar dat deed het alleen op de korte termijn, toen ik complimentjes kreeg van anderen. Eigenlijk was bodybuilding zelf een straf: ik sportte 6x per week, zat aan een streng dieet en deed 140 kilo deadlifts en 100 kilo squats om maar zoveel mogelijk spiermassa op te bouwen. Mijn lichaam zei tegen me dat ik moest stoppen, maar dat kon ik niet, ik had deze aandacht nodig dacht ik. Op een gegeven moment kon het echt niet meer en ging het bijna uit met mijn relatie, toen heb ik de knoop doorgehakt en besloten om te stoppen.


Ondanks dat ik toen een lichaam had waar velen jaloers op waren, leefde ik niet vanuit mijn volle potentie en was ik doodongelukkig. Ik heb geleerd dat luisteren naar je lichaam heel erg belangrijk is. Vooral het vragen aan jezelf wat de gevoelens en gedachten je willen vertellen is heel belangrijk. Telkens als er een gevoel omhoog komt wil deze gehoord worden, naarmate je er langer naar luistert zal het gevoel weer verdwijnen.


Je lichaam en vooral je hart zijn dus erg belangrijk om naar te luisteren. Tegenwoordig lijken we alles vanuit ons verstand te doen. Voelen, wat is dat? Zonder je lichaam en je hart zal je sneller jezelf kapot maken en over je grenzen heen lopen. Het is dus heel belangrijk om je gevoel niet uit te zetten. Voel je jouw lichaam goed aan? Voel jij wat anderen en jezelf nodig hebben? Voel jij het als je bang bent voor iets of iemand of negeer je het en ga je gewoon door? Wat is de reden dat je geen “Nee” durft te zeggen, wat wilt je lichaam je daarmee vertellen? En schrijf dit op zodat je verbanden kunt gaan leggen en er bewuster van wordt. Het is belangrijk om de balans te vinden tussen lichaam en geest.


Je leeft uit volle potentie als de dingen die je doet in lijn staan met jouw ware zelf. Je verzet je dan niet en stelt doelen waar je naar toe wilt.


5 tips

Hierbij vijf tips om jouw blijvend te helpen op jouw pad naar een gelukkiger leven!


Samenvatting

Om dus in je volle potentie te kunnen leven, zal je wat tijd en energie moeten investeren in je persoonlijke en spirituele (mentale) ontwikkeling. Zonder jezelf echt te kennen zal je nooit tot je volle potentie kunnen komen. Ontwikkel je dus zowel op het gebied van je talenten en vaardigheden als op het gebied van gedachten, gevoelens en situaties die jouw hebben gemaakt tot wie je nu bent. Zo kom je er achter of je last hebt van blokkades en waar je dus nog bij kan leren of aan moet sleutelen. Beantwoord de vragen en verlangens van je hart en ontwikkel je talenten tot een hoger niveau, zodat jij in je volle potentie gaat leren leven!


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page