top of page
LONG6_edited.jpg

Sociale angst, waarom voel ik mij zo bang voor mensen?


vrouw word overweldigt door angst en boosheid

Als we sociale angst ervaren, zijn we continue alert en bang voor mensen. Sociale angst komt voor in verschillende gradaties van licht tot heftig. Wanneer sociale angst zo groot is kan het zijn dat je niet meer naar werk/school gaat of dat het zelfs zo heftig is dat je niet meer naar buiten durft. Vaak gaat deze heftige variant gepaard met veel angst- en paniekaanvallen. Maar hoe ontstaat sociale angst en is het mogelijk om hier vanaf komen? In deze blog beschrijf ik wat sociale angst inhoud, hoe het ontstaat, of het mogelijk is hier vanaf te komen en 3 ervaringstips om zo fijn mogelijk met sociale angst om te gaan in je dagelijkse leven.


Wat houdt sociale angst in?

Bij sociale angst ben je bang voor de reactie en kritiek van anderen. Je zelfbeeld is dan zo laag dat je jezelf minder waardig voelt en niet goed genoeg. Je bent eigenlijk voortdurend bezig met wat anderen wel niet van je zullen vinden en of je wel het goede doet. Daardoor ontstaat er in je hoofd een heel duidelijk beeld: 'Als anderen me niet goed genoeg vinden of aardig dan ben ik slecht en moet ik veranderen.' Dit kan heel schadelijk zijn voor iemand zijn/haar identiteit.


Hoe ontstaat sociale angst?

Vier jaar geleden barstte voor mij de bom. Mijn lichaam hield het niet meer en ik kreeg een paniekaanval, ik dacht dat ik dood ging en een hartaanval zou krijgen zo heftig voelde het. Ik kreeg een paniekaanval, omdat ik voor alles wegrende. Dit kwam door gedachten en gevoelens die te maken hadden met mijn jeugd, waardoor ik een hele grote angst had opgebouwd voor mensen. Als ik al een mens zag, schoten er al 100 gedachten bij mij naar binnen over dat ik niet goed genoeg was, ik het niet waard was en een doodsangst voor dat anderen boos op mij zouden worden. Jarenlang dacht ik dat ik het probleem was, aangezien mijn ouders mij van alles de schuld gaven. Als ik bang was moest ik niet zo gek doen en als ik ging huilen moesten ze lachen. Het is daarom niet zo gek dat ik bang ben voor mensen. Vaak zien we pas later in waarom we zo bang zijn en ligt de angst bijna altijd in het verleden. Onder onze sociale angst liggen meestal trauma's uit onze jeugd, welke vaak door ouders zijn veroorzaakt.


Sociale angst ontstaat mede doordat anderen, vooral mensen die dicht bij jouw staan, je afwijzen en niet accepteren voor wie je bent. Dit hoeft dan nog geen probleem te zijn, maar als je er zelf in gaat geloven dat wat zij zeggen/uitdragen de waarheid is, dan heeft het veel impact. Je gaat dan bijvoorbeeld geloven dat je minderwaardig bent, niet goed genoeg bent en het niet verdient om op deze wereld te zijn. Wanneer dit het geval is zul je angst opbouwen. Zeker wanneer het een taboe is om emoties te laten zien of je kwetsbaar op te stellen, zul je veel last krijgen van emotionele pieken. Hier bedoel ik mee dat je niet goed jouw emoties kunt reguleren. Als dit het geval is zal je angst zich bijvoorbeeld zo ver opbouwen dat je een paniekaanval krijgt, mede door de verhalen die je jezelf verteld. Als je basis van jezelf namelijk niet goed zit (zoals de fundering van een huis) dan kun je ook niet bouwen op jezelf.


Is het mogelijk om af te komen van sociale angst?

Het antwoord is: Ja. Het is zeker mogelijk om af te komen van sociale angst of hier beter mee om te leren gaan. Mij heeft het 2,5 jaar gekost om beter om te leren gaan met deze heftige angsten. Ik moet zeggen dat ik het ook wel heel heftig heb ervaren, aangezien ik het huis niet meer uit durfde en nachtenlang wakker lag uit angst. Het aantal jaar verschilt voor een ieder en hangt af van de mate van inzet voor jouw helingsproces en hoe ernstige trauma's je hebt meegemaakt. Aangezien ik geen hulp had van anderen, heeft het mij langer geduurd dan nodig om van mijn sociale angst af te komen. Daarom wil ik jullie wat tips geven om je te helpen helen.


Ervaringstips welke mij enorm hebben geholpen om mijn sociale angst te verminderen.

Vos met vlaggetje in zijn hand

Tip 1. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar leer luisteren naar je lichaam. Ik weet dat het lichaam de heftige reacties van angst uitdraagt die iedereen het liefst niet voelt. Toch is het belangrijk om juist dan naar je lichaam te leren luisteren, het enige wat je doet met wegrennen en wegduwen van de angst is dat je de angst tijdelijk wegstopt. Uiteindelijk zal de angst als een boemerang terugkeren met een belading die nog veel groter is dan de vorige keer. Wanneer we leren luisteren naar de angst en zeggen dat de angst er mag zijn op ieder moment door bijvoorbeeld te zeggen ik ben oké met deze angst, zullen uiteindelijk de hoge pieken die de opgekropte angst met zich mee brengt verminderen. Als we dit voor het eerst proberen zullen we heel overweldigd raken, er moet namelijk jaren opgekropte angst uit. Naarmate we dit vaker of zelfs elk moment van de dag leren doen, zullen we niet meer overweldigd hoeven raken van overmatige angst, maar zullen we eerder een gezond gevoel van angst ervaren.


Tip 2. Vind gelijkgestemden welke jouw accepteren voor wie je bent of jouw willen begrijpen. Het is niet altijd mogelijk om gelijkgestemden te vinden, zeker niet in een maatschappij zoals deze. Toch is het belangrijk gelijkstemden te zoeken, deze kun je bijvoorbeeld ook vinden door (spirituele) boeken te lezen of artikelen op het internet zoals dit artikel. Natuurlijk kan een boek niet echt luisteren naar jou zoals een gesprek met iemand die je vertrouwt, toch helpt het wel als er op zulke momenten niemand is waarbij je terecht kunt. Voor mij was het boek Het Leven Liefhebben door Acceptatie van Tara Brach een echte redder in nood, hierdoor heb ik mij in mijn naarste periode meer verbonden gevoeld, doordat er levensverhalen werden gedeeld van anderen die iets gelijks hadden meegemaakt!


Tip 3. Breng meer tijd door in de natuur. Ik heb dit al vaker in blogs benoemd als tip, maar de natuur verbindt. En wanneer jij verbinding voelt met anderen of de natuur zul je merken dat jouw angst langzaam zal afnemen. Woon je nu in de stad bijvoorbeeld dan kan het lastig zijn om de natuur op te zoeken gezien veel natuur ook vaak kunstmatig geplant is door mensen zoals bepaalde parkjes of singels en deze ook vaak druk bezocht worden. Wat je dan kunt proberen is wat meer natuurlijks in huis te halen (dat geldt ook voor als je het niet fijn vindt om naar buiten te gaan). Planten geven namelijk een rustgevende werking door de groene kleur en de bloei van de bloemen en stengels! Ook kun je als dit mogelijk is huisdieren nemen die niet al teveel verzorging nodig hebben of oppassen op huisdieren, zoals bijvoorbeeld hamsters, konijnen of katten. Doordat deze diertjes puur zijn en niet oordelen, zul je als je hierover openstaat snel een band kunnen opbouwen. Probeer wat het beste uitkomt voor jouw!bottom of page