top of page

Positiever over jezelf leren denken, hoe doe je dat?We denken allemaal wel eens 'Waarom kan ik nooit normaal zijn?' of 'Waarom verkloot ik het altijd weer?'. We zijn een leven lang opgescheept met onszelf. Alles wat we denken horen we en alles wat we doen zien of voelen we. Een gedachte zoals ‘ow daar heb je die dikke vrouw weer’ zal soms vast opspelen. Als mensen zijn we gemaakt om te oordelen, zodat we weten waarmee we te maken hebben.


Het is logisch dat we ons schamen voor deze oordelen, want als je deze zou uitspreken zullen anderen waarschijnlijk zeggen: "nee joh, dat kan je niet maken om te zeggen". Maar het interessante is wel dat zij waarschijnlijk precies dezelfde gedachte hebben.

Het gaat er niet om of het oordeel in je opkomt, maar wat je ermee doet. Behandel je de forse vrouw anders dan iemand die niet fors is of behandel je haar nog steeds als gelijke? Als je minder oordelend naar jezelf bent, zal je dit ook minder snel naar anderen zijn.


Naast oordelen hebben we vast ook andere dingen waar we ons voor schamen of zelfs moeten schamen. In de westerse maatschappij worden we opgevoed om onszelf te bewijzen en te presteren. Als we niet voldoen aan dit ideaalbeeld van altijd voldoen aan andermans verwachtingen en aan de opgelegde standaarden worden we afgestempeld als slecht of iets waarvoor we ons moeten schamen. Eigenlijk zien anderen ons dan als niet goed genoeg en minderwaardig, op zulk soort moment is het dan heel lastig om positief te blijven. Toch is het belangrijk om in te zien dat iedereen zwakheden heeft en fouten maakt, ook al lijkt dit vaak niet zo door het taboe wat op dit gespreksonderwerp zit. Het is daarom belangrijk bewust te worden van het grotere geheel en in te zien dat we allemaal feilbare mensen zijn. Als je dit zelf lastig vind bestaan er ook cursussen die je op weg kunnen helpen met Positiever denken en een Gelukkig leven op te bouwen.


4 tips

Hieronder vier tips om positiever over jezelf te leren denken:bottom of page