We denken allemaal wel eens 'Waarom kan ik nooit normaal zijn?' of 'Waarom verkloot ik het altijd weer?'. We zijn een leven lang opgescheept met onszelf. Alles wat we denken horen we en alles wat we doen zien of voelen we. Een gedachte zoals ‘ow daar heb je die dikke vrouw weer’ zal soms vast opspelen. Als mensen zijn we gemaakt om te oordelen, zodat we weten waarmee we te maken hebben. Echter is het onze keus of we dit oordeel geloven en deze uitspreken.
Oordelen is menselijk
Aan 35 milliseconden hebben we als mens genoeg om te kunnen oordelen of iemand betrouwbaar is of niet. Ons uiterlijk heeft invloed op van alles, zowel op werk- als persoonlijk gebied. Ook helpt oordelen om de miljoenen prikkels die we binnenkrijgen begrijpelijk te maken. Het brengt structuur in ons leven om alles wat we waarnemen in hokjes te plaatsen. Het is dus onvermijdelijk om niet te oordelen, maar het gaat er wel om wat je met het oordeel doet. Behandel je de forse vrouw anders dan iemand die niet fors is of behandel je haar nog steeds als gelijke? Als je minder oordelend naar jezelf bent, zal je dit ook minder snel naar anderen zijn. Oordelen zegt iets over hoe jij de wereld beschouwt, dit hoeft niet per se negatief te zijn. Een oordeel is eigenlijk een mening van iemand.
Vaak slaan we door in het oordelen van onszelf en anderen en hebben de meeste oordelen een 'negatief' karakter. We bestempelen iemand dan bijvoorbeeld niet alleen als fors, maar zien deze persoon dan als iets minderwaardigs. Als we op een positieve manier zouden oordelen, zien we de forse vrouw niet als iets slechts of raars, maar gewoon menselijk. We zijn allemaal mens en dus allemaal anders.
Een maatschappij vol schaamte
In de huidige maatschappij voelt het vaak alsof we onszelf moeten schamen. We worden opgevoed om onszelf te bewijzen en te presteren. Als we niet voldoen aan andermans verwachtingen en opgelegde standaarden, worden we afgestempeld als slecht of iets waarvoor we ons moeten schamen. Eigenlijk zien anderen ons dan als niet goed genoeg en minderwaardig, op zulk soort momenten is het heel lastig om positief naar onszelf te blijven kijken.
Het is belangrijk om uiteindelijk in te zien dat iedereen zwakheden heeft en fouten maakt, ook al lijkt dit vaak niet zo door het taboe wat in de maatschappij heerst. Het is daarom belangrijk bewust te worden van het grotere geheel en in te zien dat we allemaal feilbare mensen zijn. Anderen hun mening is niet een feit. We hoeven onszelf niet af te straffen als we een fout maken, ook al is dit ons aangeleerd. Probeer bewust te worden van de belemmerende gedachten en trauma's die je in het verleden hebt meegemaakt. Zo kun je jouw waardes gaan kiezen en hier volledig achter staan. Als we dit doen, zullen we uiteindelijk in lijn staan met onze ware zelf, dit zal positieve en fijne gevoelens oproepen.
Boekentip
Een erg goed boek om meer op orde te krijgen wat je belangrijk vindt in jouw leven en waar je het beste wel en geen f*cks aan kan geven is: De edele kunst van not giving a f*ck van Mark Manson. Dit boek laat op een fijne manier zien hoe jij vrijer en positiever kan gaan leven. Je hebt desnoods de touwtjes voor een beter leven in je eigen handen!
4 tips om positiever te leren denken:
Het gaat er uiteindelijk niet om dat je positiever over jezelf moet leren denken, maar dat je gaat onderzoeken waarom je jezelf zo oordeelt. Vaak koppelt dit terug naar onze jeugd en de waardes die we daar geleerd hebben. Uiteindelijk zal het resultaat wel zijn dat we positiever over onszelf denken en onszelf meer lief hebben.
Comentários