top of page

Hoe zorg ik ervoor dat mijn goede voornemens wel uitkomen?

Hoe zorg ik ervoor dat mijn goede voornemens wel uitkomen? vrouw kijkt naar eigen spiegelbeeld

We kennen het allemaal wel het eind van het jaar nadert en we bedenken ons dat we niet volledig trots zijn op hoe we alles aangepakt hebben. Misschien hebben we dit jaar wat meer gesnoept dan gezond is of hebben we veel te veel alcohol gedronken. Wanneer dan het eind van het jaar in zicht is, proberen we onze goede voornemens op te stellen om een zo goed mogelijke start van het nieuwe jaar te maken en deze ongezonde gewoontes te doorbreken. Echter houden we dit vaak maar een paar weken vol en vallen dan weer terug in de oude loop van ongezonde gewoontes. Maar hoe maken we echt een verandering en doorbreken we onze oude/ongezonde patronen?


Goede voornemens starten nu

De vraag die je je moet stellen is, waarom kan in niet nu al starten? Waarom plan ik mijn goede voornemens pas voor het nieuwe jaar? Ben ik bang om de stap te zetten of blijf ik liever bij iets wat bekend aanvoelt zodat ik het gevoel heb niet te kunnen 'falen'? Bij nieuwe voornemens is het heel belangrijk om deze vraag te stellen, wat is de blokkade die ervoor zorgt dat ik pas volgend jaar ga beginnen. Als je echt wil veranderen dan kan dat namelijk ook nu.


Een veelvoorkomend denkfout is dat pas als het voornemen gehaald wordt we geslaagd zijn. Hierdoor ligt de lat heel erg hoog en schuiven we ons voornemen liever naar het nieuwe jaar. Een voornemen kan bijvoorbeeld zijn ik wil 10 kilo afvallen volgend jaar. Hierbij wordt de lat meteen hoog gelegd en zijn er geen tussentijdse momenten om te vieren, aangezien het pas bereikt is als we 10 kilo zijn afgevallen. We kunnen daarom ons beter focussen op kleinere doelen die uiteindelijk gaan lijden tot het afvallen. Zoals ik wil over een maand een routine opgebouwd hebben, waarbij ik minstens 2 keer per week naar de sportschool ga of minstens elke dag 1 uur beweeg. Hierdoor stellen we minder heftige doelen die binnen een korter tijdsbestek te realiseren zijn.


Belangrijk is dat we regelmatig onze doelen mogen vieren, hierdoor zullen we sneller doorgaan met onze doelen. Als er niks is om te vieren, zullen we uiteindelijk stoppen, we raken dan ontmoedigd omdat we ons blind staren op dat ene grote doel. Probeer dus bij een groot doel minstens 5 tussendoelen te stellen, die jouw dichter tot jouw grote doel brengen, hierdoor blijf je motivatie houden en kan je bezig blijven met een glimlach op je gezicht.


Basis zelfwaardering en eigenwaarde onmisbaar

Als we niet weten wat we zelf daadwerkelijk willen en in de sleur van de huidige maatschappij en cultuur opgaan, zullen we geen gezonde doelen kunnen stellen. Kenmerkend aan de westerse maatschappij is dat we vanaf kinds af aan leren dat we iets moeten bereiken of volgen om waardig genoeg te zijn. Je hebt vast vaker gehoord dat je ouders zeiden dat je pas tv mag kijken als je een goed cijfer hebt voor school of dat als je je niet gedraagt je straf krijgt. Hierdoor hebben we een overtuiging gekregen dat sommige dingen slecht zijn en anderen goed. Vroeger waren we afhankelijk van onze ouders, waardoor we bepaalde denkpatronen, waardes en doelen hebben ontwikkeld.


Als je ouders vroeger bijvoorbeeld erg gericht waren op dat school belangrijk is en je goede cijfers moest halen, hebben we vaak in ons volwassen leven diezelfde overtuiging. Vaak stellen we dan doelen die in overeenstemming zijn met deze overtuiging. Als we vroeger een niet gezonde verstandhouding hadden met onze ouders (kan onopgemerkt zijn) en we alleen een compliment kregen of waardering als we een goed cijfer hadden gehaald drijven we in ons volwassen leven vaak door en streven we naar de beste baan en beste functie om maar die waardering te krijgen die we altijd zochten.


Uiteindelijk is het belangrijk het heft in eigen handen te nemen en onze daadwerkelijke waardes te herontdekken. Dit kan pas als we onszelf de veiligheid en ruimte bieden om dit te ontdekken. Je kunt het een beetje zien als een kind, als je continue tegen een kind schreeuwt of onaardig doet zal het kind zich afsluiten en terugtrekken. Wanneer je je juist openstelt zal het kind zich ook openstellen. Zelf hebben we ook een innerlijk kind, door ons te openen kunnen we vertrouwen winnen en onszelf gaan herontdekken. Belangrijk is om een veilige basis te bieden, dit kan door jezelf niet af te straffen, maar juist liefde te geven.


Stel geen doelen om anderen iets te bewijzen

Doelen die gebaseerd zijn op anderen overtuigen of iets bewijzen, zullen nooit lang of gezond stand houden. Als je doelen stelt moet je dit zelf echt willen en hier ook voordelen voor jezelf uithalen. Je kan bijvoorbeeld een doel stellen om rijk te worden waardoor je een dure auto of Louis Vuitton tas kan kopen, maar gelukkiger zal niemand hier van worden. In onze huidige maatschappij is status erg belangrijk, hierdoor ontstaan er overtuigingen pas goed genoeg te zijn als we dure spullen hebben of er 'perfect' uitzien.


Deze doelen kunnen uiteindelijk behaald worden, maar geluk zal je er niet uit halen. Het is zonde om ons blind te staren op iets wat ons geen oprechte voldoening geeft. We kunnen dan beter onze tijd en moeite steken in iets waar we blij van worden of wat ons verbind met anderen en de natuur.


Een juiste mindset is onvermijdelijk

Voor blijvende verandering is er eerst een verandering in onze mindset nodig. Pas als we gaan leven naar onze waardes en deze na gaan streven, zullen onze doelen hiermee in lijn komen. Als we doelen stellen die we eigenlijk diep van binnen niet willen bereiken is de motivatie er niet, pas als we onszelf leren kennen en in gaan zien welke doelen we daadwerkelijk belangrijk vinden zal resultaat behaald worden. We zijn dan bereid ervoor te vechten om deze doelen waar te maken, aangezien er een innerlijke sterke drijfveer is. Verspil dus geen tijd meer met jezelf voor de gek te houden, volg je hart en wordt de beste versie van jezelf.

Comentarios


bottom of page