top of page

Hoe word je de mooiste versie van jezelf?


Hoe word je de mooiste versie van jezelf?

Als we niet bewust leren leven zullen we nooit ontdekken of we nu de mooiste versie van onszelf zijn. Het is daarom belangrijk om een aantal keer op een dag vragen aan onszelf te stellen. Sta je er bijvoorbeeld soms bij stil of hetgeen dat je doet jouw daadwerkelijk gelukkig maakt? Doe je werk dat je leuk vindt of ligt jouw passie ergens anders? Ga je om met mensen die jouw voldoening en energie geven of kijk je er meer tegenop om af te spreken? Het is belangrijk om vragen te stellen aan jezelf, zodat je uiteindelijk ontdekt wat jouw ware zelf wilt. We leren dan leven naar onze waardes en houden meer energie over om te doen wat wij echt leuk en belangrijk vinden in dit leven.


Hoe kom je erachter wat je belangrijk vindt?

Door de jaren heen hebben we onszelf, door onze ouders en omgeving, vaak moeten aanpassen en wegcijferen. Hierdoor zijn we ons ware zelf verloren en weten we niet goed meer wie we daadwerkelijk zijn en wat onze eigenwaarde is. Meestal hangt hiermee samen dat we bijvoorbeeld geen ‘nee’ durven zeggen en een baan kiezen die we eigenlijk niet willen. Dit gebeurt omdat we klakkeloos de waardes volgen die ons zijn opgelegd. Heb je bijvoorbeeld geleerd dat je ouders altijd op plaats 1 komen en jij maar weinig te zeggen hebt. Dan zal dit in jouw volwassen leven precies hetzelfde zijn, als je deze bron van trauma niet aanpakt. We luisteren dan niet naar wat wijzelf belangrijk vinden, aangezien we ons laten meeslepen door onze angst. Er lag vroeger bijvoorbeeld een angst onder dat als we onze ouders niet hun gelijk gaven of op plaats 1 zetten, dat we dan het huis uit worden gezet of er niet meer van ons gehouden wordt. Er is dus een gevaar gekoppeld aan wat ons is opgelegd. Echter geloven we dit gevaar in ons volwassen leven vaak nog steeds, ook al wonen we niet meer bij onze ouders en zijn we volledig onafhankelijk.


Het terugvinden van onszelf is echter niet makkelijk, aangezien deze waardes heel ons leven zijn opgelegd en we ze zelf zijn gaan geloven. Wanneer we beginnen te luisteren naar ons ware zelf, zal dit eerst onwennig aanvoelen. We hebben onszelf en ons innerlijke kind heel ons leven weggestopt en het kost dus net als met een echt kind tijd om vertrouwen op te bouwen. Zeker als we ons nog omgeven met mensen die ons niet steunen of in eerste instantie deze 'toxische' waardes hebben opgelegd (bijvoorbeeld onze ouders). Weet in ieder geval dat het niet slecht is als je je ouders en hun waardes in twijfel trekt. Het betekent niet dat je ouders slecht zijn, vaak wisten ze niet beter aangezien ze dit weer van hun eigen ouders geleerd hebben. Maar weet wel dat jij altijd een eigen mening mag hebben, ook al wordt dit niet door anderen gerespecteerd of geaccepteerd!


Afkomen van onze 'toxische' omgeving

Ik noem het toxisch omdat het een omgeving is die in de weg staat van ons helingsproces en ons gelukkig leven. Pas als we de moed vinden om voor onszelf te kiezen, kunnen we de mooiste versie van onszelf worden. Helaas hangt hier ook mee samen dat we soms mensen gedag moeten zeggen die ons niet meer dienen. Vooral wanneer mensen ons niet in de waarde laten en ons willen veranderen, is het belangrijk om een grens te trekken. Vraag jezelf af: Is mijn leven het waard als ik het leef voor anderen en niet voor mezelf? Als het antwoord nee is, dan is het belangrijk om toch jouw eigen pad te gaan kiezen en jouw gelukkige leven op te bouwen. Probeer vooral gelijkgestemden te vinden, als dit niet in het echt lukt kun je dit ook via boeken doen of door gelijkgestemde artikelen van het internet te lezen. Een boek dat mijn leven verandert heeft is Het leven liefhebben door totale acceptatie van Tara Brach. Aangezien ik me heel alleen voelde, heeft dit boek me enorm geholpen door verhalen van gelijkgestemden en het leren liefhebben van mezelf.


5 Tips om de mooiste versie van je zelf te worden:

Als je je afvraagt hoe je dichter tot jezelf kan komen en je plezier in het leven terug kan vinden dan zijn hier vijf tips:

Yoga kan enorm helpen ter ondersteuning van jouw persoonlijke reis. Een aanrader is het Online Yogaplatform practice van Happy with Yoga. Deze bieden een breed scala aan Yogaoefening welke je enorm kunnen helpen dichter tot jezelf te komen.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page