top of page

Hoe blijf je Burn-out de baas en leer je leven in een maatschappij vol stress?


We leven in een maatschappij waarin er van ons verwacht wordt dat we superhelden zijn. Er wordt zoveel van ons verwacht, van het huishouden, boodschappen doen, koken, tot aan het naar school brengen van onze kinderen, vrienden/familie bijhouden en een fulltime job hebben. Prop dit maar allemaal in een week, ik word nu al vermoeid van het opschrijven van deze waslijst. Het voelt zo gewoon om dit allemaal te moeten doen, want ja dit wordt ten slotte van iedereen verwacht en zo zijn we ook opgevoed. In dit artikel beschrijf ik hoe je orde in de chaos kunt houden en jouw stress zoveel mogelijk kan beperken.


Blijf burn-out de baas door naar je eigen grenzen te luisteren

Het belangrijkste is om naar onze eigen grenzen te blijven luisteren. Een keer niet afspreken met die ene vriendin of wat meer tijd voor onszelf inplannen zou ons enorm kunnen helpen. Qua werk is het lastig, je kunt niet zomaar niet komen opdagen. Maar voor bezigheden die niet verplicht zijn, kan het enorm helpen jezelf af te vragen of je het wel trekt of dat je beter tijd voor jezelf kan nemen. En ja misschien klinkt het in deze maatschappij wat bejaard als je tegen je vriendin zegt: sorry maar ik heb even wat rust nodig en wat tijd voor mezelf. Uiteindelijk is het wel belangrijk om tijd voor jezelf te nemen, zodat je niet continue tegen die burn-out aan loopt.


Wat houdt burn-out in en wat zijn de oorzaken ervan

Bij een burn-out putten we ons lichaam letterlijk uit. Een burn-out ontstaat bij een zeer langdurige blootstelling aan te hoge stressfactoren. Soms zijn we hier zo aan gewend geraakt dat het allemaal maar normaal lijkt om 40 uur te werken en dan ook nog ieder weekend te feesten en brak te zijn. Ik kan je in ieder geval vertellen dat dit honderden jaren geleden niet normaal was en ons lichaam is in die tijd niet zo erg verandert dat het opeens alles aan kan.


Uit verschillende onderzoeken is namelijk gebleken dat hoewel de gezondheidzorg beter wordt, de gezondheid van de mens sterk achteruit gaat. Hierbij wordt als voornaamste reden gegeven het moderne leven waarin we ons nu verkeren, voor het slapengaan nog even door onze telefoon scrollen, weinig bewegen, onderweg toch voor die simpele kant en klare hap kiezen en vooral veel stress ervaren op zowel privé als werk gebied. Het belang van slaap wordt ook erg onderschat, tot 2 uur 's nachts nog film kijken maar wel om half 7 weer op moeten. Uiteindelijk zal dit ons lichaam uitputten en zullen we niet meer gezond kunnen functioneren.


Hoe stress leren beperken

Stress ontstaat doordat je te veel hooi op jouw vork neemt. Een van de al beschreven oorzaken is niet naar jezelf luisteren. Maar hoe leer je naar jezelf te luisteren? Het is belangrijk om bewust te worden en als intentie te stellen dat je gaat proberen te luisteren naar jezelf. Door jouw mind hier bewust van te maken is de kans groter dat je leert luisteren naar jezelf. Je kunt bijvoorbeeld starten met jezelf meermaals op een dag te vragen hoe je je voelt. Voel je je uitgeput? Trekken mensen jouw energie of krijg je juist energie van hun? Kan je dat uitje dit weekend aan of heb je even rust nodig? Hierdoor wordt je bewuster van wat jij daadwerkelijk op dit moment nodig hebt. Verder is het belangrijk om je met mensen te omringen die je energie geven en activiteiten en hobby's te doen waar jij energie van krijgt.


Drie TIPS om niet tot een burn-out te komen:


Conclusie

Door de huidige maatschappij waarin wij leven is het normaal geworden om over onszelf heen te lopen. Het is daarom belangrijk goed naar onszelf te leren luisteren en onze grenzen aan te geven. Plan wat meer rustmomenten in op de dag en kies bewuster waar jij je vrije tijd aan wilt besteden. Als we dit niet doen zullen we naarmate de jaren een burn-out opbouwen, door constant te hoge stress. De cursus Leren leven met stress, blijf burn-out de baas is een echte aanrader voor als je niet weet hoe te beginnen en graag hulp wilt tijdens dit moeilijke proces. Laat jezelf niet tot een burn-out komen!
コメント


bottom of page