top of page

Hoe begin ik aan mijn levensreis?


Hoe begin ik aan mijn Spirituele reis?

'Ik wil veranderen, maar ik weet niet hoe ik moet beginnen?' Het belangrijkste om te weten is dat voor iedereen weer een ander pad is. Voor wie de spirituele levensreis volledig doorloopt eindigt het pad bij de eigen kern/het innerlijke kind/het goud dat in jouw verborgen zit. Dit betekent niet dat je ooit stopt met leren, maar dat je leert leven vanuit jouw kern!


Wat houdt trauma in?

Het woord trauma kenmerkt voor mij een innerlijke wond of splitsing in het zelf als gevolg van moeilijke situaties of pijnlijke gebeurtenissen. Het is niet de situatie die gebeurt is, maar wat hierna volgt door verankeringen in onze geest. lichaam en zenuwstelsel (dus in onszelf). Zonder deze trauma’s te (h)erkennen zullen we in het verleden vastzitten en onze volle potentie niet kunnen behalen.


Trauma's herkennen tijdens je spirituele levensreis

Iedereen heeft in zijn/haar leven trauma’s meegemaakt. Meestal denken we bij trauma aan hele heftige gebeurtenissen, uitersten. Dit geeft een misleidend effect dat trauma's uitzonderlijk of abnormaal zijn. Hierdoor zal er minder snel tot actie over worden gegaan om te gaan helen. Daarom als je dit leest, weet dat jij ook trauma's hebt die jouw dagelijks leven beïnvloeden. Ons gedrag wordt namelijk voor een groot deel bepaald door onze wond en hoe we ermee omgaan. Trauma's zitten vaak zo diep dat velen van ons niet eens doorhebben dat ze er zijn.


'Als iemand geen sporen van trauma zou hebben, zou hij juist een buitenbeentje in onze samenleving zijn' - Gabor Maté, De Mythe van Normaal

Zelf heb ik door weinig aandacht van ouders, gepest worden, emotionele verwaarlozing, gaslighting, geen mening mogen hebben en de ouderrol op me moeten nemen veel trauma's opgelopen. Het heftigste wat hieruit voortkwam was mijn angst- en paniekstoornis. Dit heeft jaren van mijn leven beïnvloed. Van dagen achterelkaar niet kunnen slapen en 's nachts wakker schrikken tot het niet meer naar school en naar buiten durven.


Het verbazingwekkende is dat ik onlangs de vele 'negatieve' gebeurtenissen (die best opvallend waren) pas op mijn 21ste erachter kwam dat deze trauma's door mijn ouders veroorzaakt zijn. Mijn vader deed altijd alsof ik de gek was en er iets niet klopte met mij en naar de buitenwereld probeerden ze zo een perfect mogelijk gezin te zijn. Hierdoor durfde ik hun nooit in twijfel te trekken. Pas toen mijn vriendin mij het boek Ongezien Opgegroeid liet lezen, durfde ik zelf te gaan nadenken. Vaak is het het geval dat de ouders de meeste trauma's veroorzaken, aangezien je veelal van je jongere jaren spendeert met je ouders.


Aangezien niemand verstand had van wat ik nou werkelijk meemaakte was het een zware reis. Zelfs de doctoren en psychologen konden mij niet helpen en snapten niet waar ik doorheen ging. Hierdoor heb ik mijn reis niet efficiënt en fijn kunnen doorlopen. Gelukkig ben ik grotendeels over mijn angststoornis heen gekomen en heeft mijn vriendin hierin een grote rol gespeeld. Door bewust te worden van de oorzaak kon ik beginnen met helen.


Graag geef ik jullie tips over hoe te starten, zodat je zo effectief mogelijk kan gaan helen. Op de BoekUp-pagina kun je fases vinden die je stapsgewijs helpen om jouw reis te doorlopen! In de Blogs onder het kopje Start jouw reis geef ik meer context over de verschillende fases.

Bình luận


bottom of page