top of page

Fase 1: Inzicht krijgen in jouw huidige gewoontes en het hier en nu


Tijdens het helingsproces is het vooral belangrijk om bewust te blijven. Als we niet bewust leren leven, zullen we nooit oude patronen kunnen doorbreken. Het is aan ons om in te zien dat lijden hoort bij het mens zijn en dat we zonder dit lijden nooit kunnen groeien. Pas als we leren voelen dat we behoren tot een groter geheel, zal de leegte in ons vanzelf oplossen. Om hier te komen is het natuurlijk belangrijk te leren leven vanuit het huidige moment. Pas als we dit doen kunnen we gaan helen en een gelukkiger leven opbouwen.


Tip: Bekijk onze Boekenpagina met alle boeken die per fase aanbod komen.


Basis bewustwording

Het boek De edele kunst van NOT GIVING A F*CK van Mark Manson geeft veel inzichten voor een basis van bewustwording. We geven namelijk te veel f*cks, wat slecht is voor onze geestelijke gezondheid. Er wordt niet meer zorgvuldig gekozen voor wat er echt toe doet en verspillen onze kostbare energie en tijd door met oneindige f*cks te strooien. We willen zo graag laten zien dat ons leven beter is dan dat van anderen, hierdoor geloofd merendeel van deze generatie dat het hebben van 'negatieve ervaringen' (angst, spanning, schuld etc.) slecht en zelfs taboe is.

Pas als we niet meer vergelijken en er geen f*ck om gaan geven kunnen we de helse vicieuze cirkel doorbreken. Steun jezelf eens en zeg bijvoorbeeld: 'Ik voel me shit en dat is oké.' Er geen f*ck om geven betekent volgens Mark Manson dat je in de confrontatie met de meest angstaanjagende en moeilijke uitdagingen in je leven toch tot actie over gaat, het betekent dat je geen moeite hebt met anders zijn.


'De sleutel tot een goed leven is niet de obsessie met meer; het is het belang inzien van minder, van wat oprecht is en acuut en belangrijk.' Mark Manson

'Je bent niet speciaal en jouw problemen ook niet.' Het is belangrijk om in te zien dat iedereen tekortkomingen en tegenslagen heeft. Tegenslagen en mislukkingen zijn in feite nuttig, en zelfs noodzakelijk voor het ontwikkelen van zelfverzekerde en succesvolle volwassen. Door hier bewust van te zijn leren we onszelf niet meer zien als individueel slachtoffer, maar als een verbonden wezen met alles om zich heen.


'Als we onszelf dwingen altijd maar positief te zijn, ontkennen we het bestaan van problemen in ons leven. En als we onze problemen ontkennen, ontnemen we onszelf de kans ze op te lossen en geluk te genereren.' - Mark Manson

Er bestaat niet zoiets als een persoonlijk probleem. Als je een probleem hebt, is de kans groot dat miljoenen andere mensen er op dit moment of in het verleden last van hebben gehad. Wanneer we inzien dat lijden bij het leven hoort en we problemen niet kunnen ontlopen, dan zouden we onszelf niet af moeten vragen ''Hoe maak ik een eind aan dit lijden'', maar ''Waarom lijd ik - voor welk doel?'' Loslaten kan dan heel bevrijdend werken.


'Ik had opeens door dat ik het grootste deel van mijn korte leven bezig was geweest met alles vermijden wat me een ongemakkelijk gevoel gaf en pijnlijk was, en daardoor in feite het leven zelf had vermeden.' - Mark Manson

Het Huidige Moment

Na de bewustwording van het teveel f*cks geven en de achterliggende reden, is het belangrijk om dit bij onszelf te gaan achterhalen. Misschien klinkt het makkelijk, maar Mark Manson heeft er ook jaren over gedaan om tot deze kennis te komen en het toe te passen. Het is daarom belangrijk geduld te hebben en niet op te geven, hoe zwaar het ook wordt. Daarom is belangrijk om allereerst bewust te worden van het huidige moment. Zonder het huidige moment, zullen we niet eens weten wanneer we f*cks geven en kunnen we dus niet bewust kiezen wat we echt belangrijk vinden. Daarom is het handig om het boek The Power of Now van Eckhart Tolle te lezen om op basisgebied het huidige moment te benaderen.


Door identificatie met je geest wordt er een scherm van concepten, beelden, labels, woorden, oordelen en definities gecreëerd die elke echte relatie blokkeert. Het komt tussen jou en jezelf, tussen jou en de natuur en tussen jou en je medemens. We kunnen het niet meer als vanzelfsprekend zien dat we daadwerkelijk één zijn met alles wat is. Ons afdrijvende bewustzijn, onze neiging om de weg van de minste weerstand te nemen door onbewust te zijn van het huidige moment, creëert een leegte.


'Waar je ook bent, wees er helemaal. Als je het hier en nu ondraaglijk vindt en je er ongelukkig van wordt, heb je drie opties: jezelf uit de situatie verwijderen, veranderen of het helemaal accepteren.' - Eckhart Tolle

De sleutel naar geluk is overgave. Wanneer je je onvoorwaardelijk kunt overgeven (acceptatie) aan de stroom van het leven, zal alles gaan vloeien. De enige plek waar je deze stroom kunt ervaren is in het nu. In feite, op het moment dat door acceptatie van wat is het oordeel stopt, ben je vrij van de geest. Als je geïdentificeerd bent met de geest, beheerst het ego jouw leven. Identificatie zorgt voor 'negatieve' geestelijke voeding, observatie zorgt trekt juist energie weg bij je geest. Pas als je dit grotendeels kan loslaten ontstaat er plaats voor vrede, liefde en geluk. Wat het huidige moment ook inhoudt, accepteer het alsof je ervoor gekozen hebt. Verzet vooral niet. Het huidige moment bevat de sleutel tot bevrijding!


'Zeg altijd "ja" tegen het huidige moment. Wat is er zinlozer, krankzinniger dan innerlijke weerstand te creëren tegen iets dat al is? Wat is er krankzinniger dan zich te verzetten tegen het leven zelf, dat nu en altijd nu is? Geef je over aan wat is. Zeg "ja" tegen het leven en zie hoe het leven ineens voor je begint te werken in plaats van tegen je.' - Eckhart Tolle

Wat tips en oefeningen om in het huidige moment te blijven die Eckhart Tolle meegeeft zijn:

In het dagelijks leven is het belangrijk om bewuster te gaan leven. Lichaamsbewustzijn houdt je aanwezig en verankert je in het nu. Als je bijvoorbeeld aan het lopen bent, probeer dan bewust te zijn van de stappen die je zet en de grond onder je en als je thuiskomt probeer dan even te gaan zitten en te focussen op je ademhaling. Wees helemaal aanwezig. Of als je je handen wast, let dan op de waarnemingen die erbij horen zoals: het geluid, het gevoel van het water, de beweging van je handen, de geur van de zeep, etc. Dit zijn allemaal ankers om terug te keren naar het huidige moment. Jouw belangrijkste anker is jouw lichaam zelf, keer hier vaak naar terug, stel jezelf de vraag: Ben ik op mijn gemak op dit moment? of Wat gebeurt er op dit moment in mij?. Focus je aandacht afwisselend op verschillende plekken in je lichaam, of vraag jezelf af waar je de meeste spanning vasthoudt en focus je hierop.

Als je het moeilijk vind om contact te maken met je innerlijke lichaam, probeer dan eerst te focussen op je ademhaling. Volg de ademhaling wanneer deze in en uit je lichaam gaat. Adem in en voel hoe je buik uitzet en weer langzaam intrekt, focus je hierop. Als dit lukt ben je in je lichaam.


Maak je geen zorgen als de geest er af en toe in slaagt je aandacht van het lichaam af te leiden en je jezelf verliest in een of andere gedachte. Zodra je merkt dat dit is gebeurd, richt je je aandacht weer op het innerlijke lichaam.


'Alle negativiteit wordt veroorzaakt door een opeenstapeling van psychologische tijd en ontkenning van het heden. Onbehagen, angst, spanning, stress, zorgen - alle vormen van angst - worden veroorzaakt door te veel toekomst en te weinig aanwezigheid. Schuld, spijt, wrok, grieven, verdriet, bitterheid en alle vormen van niet-vergeven worden veroorzaakt door te veel verleden en te weinig aanwezigheid.' - Eckhart Tolle

Vervolg

Het is niet perse nodig om the power of now te lezen, aangezien in boeken in volgende fases dit ook naar voren komt. Maar als je toch iets meer wilt weten over hoe je het beste in het hier en nu kunt zijn en blijven dan is dit boek zeker geschikt.


Ondanks de vrede die te vinden is in het huidige moment, komen er ook vaak gedachten/trauma's op die geaccepteerd moeten worden. We bouwen in ons hele leven vele trauma's op, het is daarom belangrijk meer over ze te weten te komen, zodat ze ons leven minder gaan beïnvloeden. De meeste trauma's bouwen we op in onze kindertijd, waardoor we ze vaak onbewust projecteren op het dagelijks leven. De volgende fase gaat jou helpen bewuster te worden van aangeleerde patronen. En wat voor invloed ouders en de omgeving hebben gehad op jou als persoon.
Comments


bottom of page