top of page

Emotioneel trauma, hoe kan ik ooit nog gelukkig worden?




Soms voelt alles zoveel dat het onmogelijk lijkt om van onze trauma's af te komen. Wanneer we even stilzitten en luisteren naar onszelf komt alles als een bom binnen. Daarom lopen we liever weg, zodat we de heftige pijn en emoties vanuit trauma niet hoeven te voelen. Is dit verstandig, maakt dit ons oprecht gelukkiger? Het antwoord is: Nee, dat doet het niet. Maar hoe kunnen we er wel naar kijken en oprecht gaan helen? Dit en drie tips om een gelukkiger leven te leiden wordt besproken.


Weglopen van emotioneel trauma

Wanneer we niet oprecht naar onszelf luisteren, zullen we nooit gelukkig worden. Hoe naar het ook is, trauma is toch een deel van ons. Als we dit deel van ons blijven wegstoppen, zullen we uiteindelijk alleen maar meer verzet oproepen. We kunnen tot op een bepaalde mate ons masker opzetten, waardoor we 'niks' voelen. Uiteindelijk zullen de 'negatieve' emoties zoals boosheid en angst die gepaard gaan met verzet toch omhoog komen. Door dit verzet ontstaat er een gevoel van onmacht, omdat de situatie niet verandert. Het gevoel en de trauma zal namelijk niet weggaan, omdat je wegrent, het gaat pas weg als je leert luisteren naar de emoties en trauma's.

Als je bijvoorbeeld een trauma overtuiging hebt dat je niet leuk genoeg bent en je luistert hier niet naar, dan zul je continue de clown uit gaan hangen om wel die validatie te krijgen. Zelfs al zouden mensen je dan leuk vinden, ze vinden dan alleen jouw masker leuk niet de echte jij. Je haalt hier dus geen voldoening uit.


Leren kijken naar de trauma

Om gelukkiger te worden, is het belangrijk om te gaan luisteren naar jezelf en voor dingen te kiezen die jouw wel voldoening geven. Het is dus belangrijk om bewust te worden van jouw gedrag en je af te vragen waarom je de dingen doet zoals je ze doet. Bijvoorbeeld: Doe ik grappig omdat ik het wil of doe ik grappig om leuk gevonden te worden? Geeft het mij voldoening om continue de beste te willen zijn of is dat mijn bewijsdrang? Door meer met jezelf te gaan communiceren, zul je ook positievere energie opwekken, je doet tenslotte iets wat jouw ware zelf fijn vindt. Natuurlijk is het niet altijd mogelijk om dingen te doen die je fijn vind, maar je kunt dit wel zo veel mogelijk proberen.


Wat is geluk en hoe bereiken we dit?

Om ons gelukkig te voelen is het dus belangrijk om te weten wat ons echte zelf wilt en onszelf volledig te accepteren. Pas als we de trauma's leren helen zullen we dieper kunnen komen en meer te weten komen over onszelf. Trauma's helen gaat over het loslaten van geprogrammeerde overtuigingen uit je jeugd die je niet meer dienen, zoals 'ik moet leuk genoeg zijn om erbij te horen'. Pas als we onszelf volledig leren liefhebben, zullen we komen bij het goud in ons en een gelukkig leven kunnen hebben. We kunnen onszelf leren liefhebben door onze eigen beste vriend of vriendin te zijn, dit kun je doen door zachter te zijn voor jezelf. Ga met jezelf om hoe je ook met vrienden omgaat, met compassie en een luisterend oor. Dit zal niet in 1 keer lukken, maar naarmate we het vaker proberen zullen we meer liefdevolle vriendelijkheid voor onszelf kunnen oproepen. Ook kun je proberen tegen jezelf te praten (mantra's opnoemen)/redeneren en vaak opzeggen dat je wel goed genoeg bent. Door te redeneren dat iedereen goed genoeg is, kunnen we uiteindelijk gaan inzien dat wij hier ook onder vallen.


Pas als je jezelf leert accepteren met alle onvolkomenheden van dien en gaat leren leven in het huidige moment kunnen we het geluk in onszelf terugvinden. Als we namelijk teveel met het verleden (trauma's) en de toekomst bezig zijn zullen we continue in angst leven. Het is daarom belangrijk de rust van het huidige moment te vinden, zodat we bewuster kunnen leven en dankbaar leren zijn voor ons leven.



Samenvatting

Oprecht geluk kan pas ervaren worden als we niet meer weg gaan lopen van onze trauma's. Aan het begin zal dit erg zwaar zijn, maar uiteindelijk zullen we hier de vruchten van kunnen plukken. Als emotioneel trauma niet geheeld wordt zal het continue, al dan niet op de achtergrond, onze aandacht vragen. De emoties boosheid en angst zullen dan vaak opspelen, ook kan het geval zijn dat je deze emoties onderdrukt en het lijkt alsof je niks voelt. Deze gevoelens zullen toch omhoog komen, het is net als een bal die je onder water probeert te duwen, maar elke keer als je loslaat weer omhoog schiet. Als je graag wat steun en hulp krijgt dan is de cursus Hoe bouw ik een gelukkig leven op? van Newstart.nl een uitstekende oplossing. Deze cursus begeleid je namelijk stap voor stap om jouw gelukkigste leven te kunnen leiden. Heb meer compassie voor jezelf en wordt uiteindelijk je eigen beste vriend of vriendin.

bottom of page