
Door altijd ja te zeggen, zeggen we nee tegen onszelf. Door altijd de ander voor te laten gaan, gaan we aan onszelf voorbij. - Frank de Moei
Het klinkt makkelijk, het is maar één kort woord van drie letters, het zou toch te doen moeten zijn zou je denken? Helaas, het lijkt moeilijker dan gedacht, er zit zoveel achter het woord nee. Laatst vroeg een collega van mij of ik met haar wilde sporten. Eigenlijk had ik nog zoveel te doen en had ik er niet zoveel zin in, maar toch voelde het alsof ik geen nee kon zeggen. Dus ik praatte mezelf wat moed in en zei ja. Ik voelde me op een gekke manier schuldig om nee te zeggen, bang dat ze zich afgewezen zou voelen, niet meer met me zou willen praten en iedereen zou vertellen hoe naar ik wel niet was. Ik zei dus uit angst ja. Natuurlijk is een keer geen nee durven zeggen geen probleem, maar wat als dit je leven beheerst. Dan zit je ongewenst volgepland met dingen die je niet wilt doen.
Heeft het dan te maken met onzekerheid?
Ja, vaak omdat je je onzeker voelt cijfer je jouw eigen mening en behoeften weg. Dit doen we meestal vanuit trauma. Door bijvoorbeeld een veeleisende ouder, waarbij nooit iets goed genoeg is of omdat we nooit de verbinding met onze ouders gehad hebben die we nodig hadden. Of misschien voelde het zo dat je mening er niet mocht zijn of niet toe deed. .
Als je je hierin herkent is dit waarschijnlijk de oorzaak van het niet durven nee zeggen, je bent eigenlijk jezelf continu aan het aanpassen aan wat anderen willen of van je verwachten. Je pleased anderen, omdat je bang bent om hun teleur te stellen en zij jou de schuld geven van hun miserable leven. En dat is volkomen logisch. Vroeger hadden we onze ouders nodig om ons op te voeden, dus was het logisch ons aan te passen aan hun verwachtingen, anders kan er pijn ontstaan of zelfs verbanning. Natuurlijk gaat dit niet altijd zo, maar dat zijn weer onze hersenen die ons proberen te beschermen.
Het is belangrijk om bewuster te worden van waarom je dingen doet zoals je ze doet. Wat heb je meegemaakt, waardoor je je zo voelt? Het is belangrijk om compassie te hebben voor onszelf (zowel onze volwassen ik als ons kleine kindje). Dit zal leiden tot meer eigenwaarde, meer zelfliefde en dus ook meer nee durven zeggen. Je moet jezelf waardig genoeg vinden om nee te durven zeggen.
Hoe komt het dan toch dat we het blijven doen?
We blijven het anderen naar hun zin maken om het gevoel te hebben ertoe te doen. Als anderen het naar hun zin hadden dan kreeg jij validatie dat je er mocht zijn en goed genoeg was. Je kreeg dan meer aandacht, een extra snoepje en bevestiging dat je goed genoeg bent. Allemaal positieve dingen maar met een toxisch randje. We worden alleen beloond als anderen iets aan ons goed vinden, in plaats van dat we beloond worden voor onze eigen mening en wie we zijn. Tegenwoordig leven we zo erg vanuit ons beschadigde zelf dat we ons blijven wegcijferen, we pakken de daadwerkelijke bron uit onze jeugd niet aan. En alles zal zich blijven herhalen als een oneindige loop.
Wat kan ik doen om het patroon te doorbreken?
Het zal geen pretje zijn en zelfs veel pijn doen, maar de enige manier om er vanaf te komen is door terug te gaan naar die momenten van vroeger toen je voor het eerst voelde dat jouw mening of jouw gevoelens er niet mochten zijn. Probeer deze momenten vanuit een derde perspectief te bekijken en stel veel vragen. Hadden mijn ouders het recht om mijn mening te negeren? Klopt het dat ik niet waardig genoeg ben om voor mezelf op te komen? Uiteindelijk zag je bij bijna alle vragen zien dat de ander niet het recht had om te bepalen wie of wat je moet zijn. Jij mag er even goed zijn als ieder ander dus inclusief je mening en wat jij wilt. Probeer jezelf de liefde te geven die je nooit gehad heb door tegen jezelf te praten en je innerlijke kind gerust te stellen. Als er weer situaties komen, waarbij je nee wilt zeggen, probeer dan zo dicht mogelijk bij jezelf te blijven en de verantwoordelijkheid terug te geven aan de ander. Jij bent niet verantwoordelijk voor die ene vriendin die zelf geen vrienden heeft behalve jou en alles van jou af laat hangen. Dat is aan haar om iets aan te doen.
3 tips
Hier drie tips om eerder nee te durven zeggen:
Samenvatting
Het is niet makkelijk om ‘nee’ te zeggen. Er ligt vaak een groot schuldgevoel onder het woord nee. Vaak werd dit gevoel al gecreëerd in onze kindertijd, waar we werden afgewezen om onze echte zelf en onze mening. We werden alleen leuk gevonden als anderen het naar hun zin hadden. Bewustzijn is hierin de sleutel naar geluk en nee leren zeggen. Hoe bewuster je bent, hoe meer je de situatie en je gevoel kan accepteren. Hierdoor kan je bewust kiezen om nee te zeggen, wanneer dit goed voelt zonder je hier schuldig over te voelen. Je zult zien dat hoe meer je jezelf waard vindt, hoe vaker het nee zeggen zal lukken!