top of page

Depressieve gevoelens, zal ik hier heel mijn leven last van hebben?


man kijkt uit het raam

Wanneer we voor het eerst te maken krijgen met een depressie slaat dit in als een bom. Vaak weten we nog niet eens waar we mee te maken hebben, aangezien dit meestal al in onze jongere jaren ontstaat. We ervaren dan zoveel leegte en somberheid dat het lijkt alsof het een oneindige cyclus is. Vaak proberen we dan weg te rennen in van alles zoals Netflix, social media of zelfs verdovende middelen. Ondanks dat we inzien dat dit korte termijn oplossingen zijn, lukt het ons maar niet om de cyclus te doorbreken. Kunnen we ooit nog afkomen van een onze depressieve gevoelens of zullen we hier heel ons leven aan vast zitten?


Wat houdt een depressie in en wanneer ontstaat dit?

Tijdens een depressie ervaren we een tijd van somberheid en lijken we nergens zin in te hebben. Soms is dit zo erg dat we zelfs niet meer ons bed uitwillen en gewoon nooit meer willen opstaan. Een depressie ontstaat vaak als we de zingeving in ons leven verliezen, geen oprechte band kunnen opbouwen met de mensen om ons heen en dus eigenlijk geen toekomst meer zien.


Zelf heb ik een aantal jaren in een depressie gezeten, maar wist ik dit toen nog niet. Mijn depressie begon al jong, ik was 12 jaar oud. Ik ging toen naar de middelbare school en kon totaal geen aansluiting vinden. Dit kwam niet door mijn schoolklas, maar door hoe ik thuis werd behandeld. Alles wat ik deed was niet goed, mijn mening mocht er niet zijn en ik mocht vooral niet luidruchtig zijn. Uiteindelijk ben ik helemaal stil geworden en zei ik bijna niets meer, ik vond mezelf het niet waard om contact te hebben met anderen en was ik doodsbang voor afwijzing. Hierdoor verafschuwde ik mezelf, kon ik geen aansluiting vinden met mijn schoolklas en met mijn ouders had ik überhaupt geen connectie. Als je wereld op een gegeven moment zo klein wordt en de wereld waar je inzit als een hel voelt, lijkt er geen uitweg meer.


We maken allemaal dingen mee, natuurlijk niet iedereen even heftig, maar toch houden we er allemaal iets aan over. De meeste oorzaken van depressie ontstaan vaak in onze jeugd. Als kind is het moeilijk om eerlijk te kijken naar onze ouders en onze thuissituatie, we zijn tenslotte afhankelijk van hun. Pas jaren later heb ik kunnen inzien hoe mijn ouders mij behandelde, ook al zou je verwachten dat dit door opvallende gebeurtenissen wel eerder zou kunnen. Toch is het vaak best lastig om eerlijk naar onze eigen situatie te kijken, we weten tenslotte niet beter, onze ouders vertellen ons hoe goed ze wel niet voor ons zijn en er wordt door hun geleerd dat wij het probleem zijn omdat we zeuren of ondankbaar zijn. Hierdoor creëren we de overtuiging dat we niet goed genoeg en niet waardig genoeg zijn die onze depressie uit onze kinderjaren weer voedt. Als we hier niet bewust van worden dan kunnen we deze depressie en het gevoel van niet goed genoeg zijn meenemen naar de rest van onze volwassen jaren.


Kan ik ooit van depressieve gevoelens afkomen?

Het antwoord is Ja, dat kan zeker. Het zal alleen geen makkelijke weg worden om van een depressie af te komen, zeker niet als we hier al jaren inzitten. Bij een depressie zit je eigenlijk vast in 'destructieve' patronen en ga je vaak om met mensen die jouw niet verder helpen of steunen. Het is belangrijk onszelf niet te veroordelen voor onze depressie, probeer nog steeds compassie voor jezelf te hebben hoe moeilijk het ook is. Zelf ben ik na aantallen jaren afgekomen van mijn depressie. Het is niet dat ik nu elke dag straal als een zonnetje en helemaal happy ben, maar als ik me niet fijn of somber voel duurt dit maximaal een dag. Het zijn geen periodes van 2 weken of langer meer.


Zelf heb ik gemerkt dat mijn depressie in mijn volwassen jaren aan bleef houden doordat ik mezelf continue wegcijferde, niet om ging met de juiste mensen, niet eerlijk was naar mezelf en niet luisterde naar mezelf en wat ik voelde. Pas als we gaan luisteren naar onszelf zullen we de joy in ons leven weer terug kunnen vinden. Dit is niet na een week al te bereiken, er gaan maanden/jaren overheen voordat we steeds meer onze echte zelf leren kennen. Het is belangrijk niet op te geven en ons te gaan omringen met gelijkgestemden die ons omhoog kunnen helpen.


Luisteren naar jezelf kan bijvoorbeeld door jezelf af te vragen waarom je je somber voelt. Jouw lichaam laat doormiddel van emoties/somberheid aan jouw voelen dat iets niet klopt. Je krijgt eigenlijk signalen van er moet iets gaan veranderen of let op! Als we deze signalen negeren en er niet naar luisteren zullen we ze alleen nog maar erger maken. Naarmate de dagen verstrijken dat we niet naar onszelf luisteren zal onze somberheid ook steeds meer worden en op een gegeven moment lijkt er geen einde meer aan te komen. Het is niet onmogelijk om uit deze periode te komen, maar het zal wel een tijdje duren aangezien je depressie ook niet binnen 1 dag is ontstaan.


Drie tips om sneller uit een depressie te komen:


Comments


bottom of page