top of page

5 Yoga materialen die onmisbaar zijn!


5 yoga materialen die onmisbaar zijn! YippieYoga.nl

Je hebt je ingeschreven voor je eerste Yogales, yeahhh! Maar bedenkt dan dat je nog helemaal geen spullen hebt, wat nu?! Hoe bereid je je het beste voor en welke materialen heb je daarvoor nodig? Geen zorgen, we've got your back! In deze blog lees je namelijk welke 5 Yoga materialen onmisbaar zijn voor je eerste Yogales.


We zien ze allemaal wel lopen, de diehard yogi's met hun eigen yoga mat op hun rug, tas bij en yoga legging aan onderweg naar hun favoriete yogales.

De eerste 2 yoga materialen zijn dus al tot je binnengekomen, welke erg bijdragen aan het beoefenen van yoga, namelijk: Yoga kleding en de Yogamat.


Hier vind je de 5 onmisbare Yoga materialen:

1. Yoga kleding

Tijdens yoga wil je ervoor zorgen dat je comfortabel kan bewegen en niet wordt beperkt in de verschillende houdingen (asana's). Dit kan namelijk je concentratie verlagen en erg onprettig aanvoelen. Het gaat er dus om dat je kleding aantrekt dat niet te wijd is, maar ook niet te strak en vooral niet met extra frutsels en dingen zoals ritsen of knopen. Het kan namelijk super vervelend zijn om bij elke Downward Dog je eigen sporttop of shirt in je gezicht te hebben, oeps.


Let er dus op bij het zoeken of kopen van de juiste kleding dat je bepaalde bewegingen moeiteloos kan doen. Een goede test die ik zelf gebruik bij nieuwe kleding is in een lage squat of hurk houding gaan zitten en voelen of dit comfortabel is. Zelf gebruik ik een legging en een strakke top tijdens yoga. Bij Yogini.nl hebben ze een breed scala aan kleding die perfect zijn voor elke Yoga beoefening. Deze kleding is van duurzame materialen gemaakt waardoor het niet schuurt en geeft het de bewegingsruimte die je nodig hebt tijdens de beoefening!


Nog een kleine tip:

Elke yogastijl is anders, let er dus ook op bij je kleding keuze dat je geen dikke trui aan doet naar een Hot Yoga bijvoorbeeld. Voor de meeste stijlen is een basic yoga legging en top voldoende om zo comfortabel mogelijk je les te kunnen volgen ;).2. Yogamat (liefst anti-slip)

Een Yogamat is essentieel bij Yoga, zonder mat kan er namelijk geen yoga beoefend worden. Het is je veilige haven, jouw eigen eilandje waar jij jouw ding kan doen. Vaak bieden yoga studio's een yogamat al aan, maar uit eigen ervaring vond ik het toch prettiger om mijn eigen mat te hebben. Waarschijnlijk ook vanwege de hygiëne, maar gezien de mat door meerdere mensen gebruikt wordt voelde het niet alsof ik mij volledig kon openstellen naar mezelf en dus geen veilige haven had waar ik naar kon thuis komen tijdens de de beoefening. Vooral naar jezelf openstellen is nodig om de beoefening en filosofie van Yoga echt tot je te kunnen laten komen.


Een anti-slip yogamat is een must have, ik gleed eerst namelijk vaak van de mat, zeker met wat heftigere yogastijlen is dit zeer aan te raden. Deze anti-slip yogamat heeft mijn yoga leven gered! De mat is wel iets prijziger, maar zeker de moeite waard aangezien ze heel lang mee gaan en van duurzaam materiaal gemaakt zijn!3. Yoga tas waar alles in past

Om al deze materialen naar je eerste yogales mee te kunnen nemen is het natuurlijk wel handig om hier een grote en stevige tas voor te hebben. Het kan veel gedoe zijn om het in je kleine rugzakje te kunnen laten passen. Daar hebben ze bij YoZenga iets op gevonden, een yogatas die stijlvol, groot en voor meerdere gelegenheden te gebruiken is! Voor naar de les of naar het strand deze tas biedt het allemaal.4. Meditatie deken voor tijdens Savasana

Aan het einde van elke Yoga les vindt er altijd een (korte) Savasana plaats. Savasana is Sanskriet voor Lijkenhouding. Wees niet bang, je zal er niet echt dood van gaan. Het is namelijk een laatste houding voor optimale ontspanning in lichaam en geest. Een soort korte meditatie waarin je kan gaan voelen wat de Yogales met je gedaan heeft, zowel lichamelijk als geestelijk. Hierbij zal je dus voor 5-10 min op je yogamat stil liggen. Dit kan best koud worden en je weer afleiden van waar je je juist op wilt focussen, namelijk hoe je je voelt. Hierin kan een Meditatie of Yoga deken een uitkomst bieden. Deze leg je over jezelf heen waardoor je lichaam minder hard of zelfs niet hoeft te werken om je lichaamstemperatuur op pijl te houden. Hierdoor kan jij ongestoord focussen op hoe je de les hebt ervaren.5. Yoga riem of blok

Tijdens de beoefening van de houdingen kan het zijn dat je wat flexibiliteit mist, dit is volkomen logisch als dit je eerste keer is dus denk niet dat je eerst super flexibel moet zijn om aan Yoga mee te kunnen doen. Er zijn namelijk andere oplossingen daarvoor! Een Yogariem of Yogablok kan daarin de uitkomst bieden.


Met een Yogariem kan je zonder onnodige moeite toch de correcte houding uitvoeren, je houdt namelijk de riem aan beide kanten vast en legt je voet of knie in het midden van de riem. Zo krijg je nog steeds de spanning op de spieren die je wilt om flexibeler te worden en hoef je je niet in allerlei bochten te wringen.


Met een Yogablok zorg je ervoor dat je de vloer verhoogt, hierdoor krijg je een correcte anatomische uitlijning van je lichaam. Kort gezegd: Het verhoogt de vloer zodat je de goede houding aan gaat nemen. Dit voorkomt onnodige scheurtjes of blessures en helpt je om je meer te focussen op wat de oefening met je doet. Ook kan het blok voor extra stabiliteit en kracht bieden, bv door het blok tussen je benen te plaatsen en druk te zetten met je dijen. Hier door train je ook nog eens de spieren aan de binnenkant van je benen, bekkenbodem en core. Een Win-Win dus!


Hopelijk heb je iets aan onze blog gehad voor je voorbereiding, heel veel succes en plezier bij je eerste les!


- Namasté -
Bình luận


bottom of page