top of page
< Back

ERIK (23): ”JE EENZAAM VOELEN IS NIET IETS OM JE VOOR TE SCHAMEN”

ERIK (23): ”JE EENZAAM VOELEN IS NIET IETS OM JE VOOR TE SCHAMEN”

Erik (23) voelde zich al jaren eenzaam. In de coronacrisis was hij dat gevoel helemaal zat. Hij besloot een openhartige, kwetsbare brief naar het Eindhovens Dagblad te sturen, om het thema bespreekbaar te maken én nieuwe vrienden te vinden. De impact die zijn woorden maakten, had hij niet aan zien komen. Inmiddels organiseert hij activiteiten voor iedereen die zich weleens eenzaam voelt. Wij spraken met Erik over zijn nieuwe leven.


Ha Erik, hoe kwam je op het idee om zo’n mooie brief naar de krant te sturen?
”Ik heb daar heel lang over nagedacht. Zoiets beslis je niet in één avond. Je staat dan namelijk opeens bekend als de jongen die eenzaam is. Maar ik vond het belangrijk om het thema bespreekbaar te maken. Je eenzaam voelen is niet iets om je voor te schamen. 


Als je leest hoeveel mensen dat gevoel hebben, dan is het alleen maar goed om erover te praten. Daarnaast hoorde ik in de coronacrisis veel leeftijdsgenoten zeggen: ‘Ik voel me eenzaam, kan niet meer op stap of leuke activiteiten doen met vrienden.’ Ik dacht: dat deed ik voor de coronacrisis al niet, terwijl me dat wel leuk leek. Ik wilde daar iets aan veranderen.”


”JE EENZAAM VOELEN IS NIET IETS OM JE VOOR TE SCHAMEN”


Weet je hoe jouw eenzaamheid is ontstaan?
”Het was voor mij als scholier lastig om vrienden te maken. Ik zat door een taal- en ontwikkelingsstoornis op speciaal onderwijs in Eindhoven en woonde op 20 kilometer afstand in een dorpje, Asten. Ik had dus geen vrienden in de buurt om mee af te spreken. 


Op mijn zestiende mocht ik naar een andere middelbare school. Daar ging het wel goed en leerde ik leuke mensen kennen. Maar toen kreeg ik de ziekte van Pfeiffer. Tussen mijn zestiende en achttiende sliep ik heel veel en had ik geen energie voor sociale activiteiten. Juist in die tijd vormen mensen vriendengroepen en gaan ze samen op stap. Als je daar dan buiten valt, is het heel lastig om nog aansluiting te vinden.”


Hoe waren de reacties na je interview in de krant?
”Heel positief! Mijn leven is totaal veranderd sinds dat krantenartikel. Ik had nooit verwacht zo veel reacties te krijgen. Heel veel mensen die zich ook eenzaam voelden, mailden me. En ik kreeg uitnodigingen om leuke dingen te doen. Het artikel verscheen op kerstavond online, op tweede kerstdag zat ik al bij een jongen van 26 jaar, zijn vriendin en ouders spelletjes te spelen. Ik vond dat spannend, maar ook heel gaaf, het gaf me echt veel kracht en steun. 


Het liet zien: je staat niet alleen als je je eenzaam voelt. Dat gevoel alleen al is fijn. Ik werd ook door maatschappelijke organisaties en de gemeente benaderd om te praten over eenzaamheid. Daar zijn mooie projecten uitgerold, waarmee we het taboe kunnen doorbreken.”


”MIJN LEVEN IS TOTAAL VERANDERD SINDS DAT KRANTENARTIKEL”


Wat voor projecten?
”Eindhoven Maatjes bijvoorbeeld. Wij organiseren activiteiten waar iedereen aan mee mag doen, zoals een stadswandeling. Tijdens die wandeling ontstonden hele mooie gesprekken, over thema’s als eenzaamheid. In Tilburg hielp ik bij een vergelijkbaar initiatief. 


Daarnaast organiseer ik in mijn winkel voor retro videospelletjes, die ik in april opende, iedere week een gameavond. En ik richtte een Instagramaccount op over het thema eenzaamheid, genaamd Eenzaamheidsbesef. Daar deel ik échte verhalen van échte mensen op. Het doet me heel veel pijn dat mensen zich dagelijks eenzaam voelen, dat wil ik bespreekbaar maken. Ook ben ik bezig met een podcast over mentale problemen en schrijf ik een boek over mijn ervaringen op het speciaal onderwijs.”


Heb je nog wel tijd voor vrienden?
”Haha, ja! Ik heb inmiddels ook echt wat nieuwe vrienden. Ik merkte wel dat je niet zomaar in één dag nieuwe vrienden maakt. Dat heeft tijd nodig. In het begin vond ik dat best teleurstellend, ik hoopte gelijk iemand te vinden om leuke dingen mee te doen. Maar het artikel begint nu wat nieuwe vriendschappen betreft echt zijn vruchten af te werpen. Daar ben ik heel trots op, want ik moest ook over een drempel heen. Ik had in al die jaren alleen een sociale angst opgebouwd. Maar als je een patroon wilt veranderen, moet je juist doen waar je zenuwachtig voor bent. Dat gaat steeds makkelijker.”


Wat voor advies heb jij voor anderen die eenzaam zijn?
”Praat erover. Dat hoeft niet zoals ik gelijk voor een groot publiek, want ik snap dat sommigen dat te spannend vinden. Maar praat anders eerst eens met iemand die je vertrouwt. Zo kunnen anderen je helpen en meedenken. Alleen het delen van die eenzame gevoelens nam voor mij de eenzaamheid al weg. Zoek daarnaast een groep bij wie je je kunt aansluiten, zoals Eindhoven Maatjes. Samen bereik je veel meer dan alleen.”


Afkomstig van: https://youngimpact.nl/erik-23-je-eenzaam-voelen-is-niet-iets-om-je-voor-te-schamen/, Auteur: Ana Glavas

bottom of page