top of page
< Back

ROSAN (27) HAALT STEUN UIT THERAPIEDIEREN: 'DOOR PAARD UIT DEPRESSIE GEKOMEN'

ROSAN (27) HAALT STEUN UIT THERAPIEDIEREN: 'DOOR PAARD UIT DEPRESSIE GEKOMEN'

Soms lijkt het wel alsof dieren beter luisteren dan mensen. Herkenbaar? Voor Rosan (27) wel. Ze had last van een depressie en had iemand nodig om alles tegen te kunnen zeggen. Therapiedieren waren voor haar dé oplossing.


Op de ‘Dag van het Therapiedier’ vertelt Rosan aan LINDA.meiden hoe dieren haar hebben geholpen.


THERAPIEDIEREN

Therapiedieren zijn speciaal getrainde dieren die comfort en emotionele steun bieden aan mensen in moeilijke situaties. Om erkend te worden moeten ze betrouwbaar zijn en een training hebben gevolgd.


“Mijn paard is op een therapiemanege getraind als ’therapiedier’, maar voor mij voelt hij meer als een vriend. Hij is heel rustig en sluit erg aan op mijn gevoelens”, zegt Rosan. “Wat zo anders is aan een therapiedier is dat die getraind worden om emoties niet te weerspiegelen, zoals de meeste dieren wel doen. Als ik een paniekaanval heb, wordt mijn paard juist heel chill. De meeste paarden zouden mijn gevoel dan juist overnemen en ook in paniek raken.”


“Mijn paard heeft me het meeste door moeilijke tijden heen geholpen, hij heeft echt een verschil in mijn gemoedstoestand gemaakt. Ik zat in een diepe depressie, maar ik ben samen met mijn paard door dat proces gegaan. Ik ben  zelfverzekerder geworden door me veel met mijn paard bezig te houden. Ik vond het fijn om te bedenken dat een beest van zeshonderd kilo me wel cool en oké vond. Hij blijft wel bij me, dat geeft een goed gevoel.”


LIEFDE VOOR DIEREN

Rosan wordt thuis omringd door dieren. “Ik heb een paar katten, twee konijnen en een paard. Ik had ook wandelende takken, maar die bleken niet mijn ding te zijn”, vertelt ze lachend. “Mijn kat is er altijd als ik thuiskom. Ik begroet hem meteen, eigenlijk eerder dan dat ik mijn ouders begroet. Hij is zo chill. Zo kan ik vaak mijn hoofd op hem leggen. Hij zit dan lekker te spinnen, wat ook helend kan werken, heb ik gehoord.”


“Ik kan bij dieren echt mezelf zijn. De steun die ik uit de dieren haal is onvoorwaardelijk”, vertelt Rosan. “Ik ben erg streng voor mezelf en ik ben vaak bang dat mensen me niet leuk genoeg vinden. Bij dieren heb ik me altijd fijner gevoeld. Op feestjes ben ik vaak ongemakkelijk, maar als ik een hond zie voelt het meteen goed. In elk dier vind ik wel een soort steun.”


DEPRESSIE

Ondanks dat haar paard Rosan heel erg geholpen heeft bij het overkomen van haar depressie, ziet ze therapiedieren niet als enige hulpmiddel. “Ik slik nog steeds antidepressiva en ben in die tijd ook naar een psycholoog geweest. Ik denk dat het belangrijk is dat je op meerdere manieren hulp kunt zoeken als je met een depressie kampt. Ik geloof niet dat alleen het hebben van een therapiedier dat ineens oplost.”


Rosan benadrukt ook dat niet alle dieren voor iedereen als therapiedier werken. “Dieren kunnen je mentaal vooral helpen als je van jezelf al veel met dieren bezig bent. Ik ben echt totaal niet bang voor dieren, maar ik ken ook genoeg mensen die juist bang zijn voor paarden.” Er bestaan naast paarden ook nog andere therapiedieren. Denk aan papegaaien, kippen, honden, katten en ezels.


DIERENRECHTEN

Ondanks de steun van therapiedieren pleit Rosan ervoor om dieren niet als ‘inzetbaar’ te gaan zien. “Een dier kan nooit een gebruiksvoorwerp worden. Dieren zijn hetzelfde als mensen, ook wij zijn zoogdieren. Het is niet oké als je ze hun hele leven de taak geeft om een mens te dienen. Daarom staat mijn paard elke dag in een kudde, zo weet ik dat hij ook zijn eigen leven heeft.”


Afkomstig van: https://www.linda.nl/meiden/meiden-reallife/rosan-steun-therapiedieren-depressie/, Auteur: Livia Guldie

bottom of page